Dragovoljci i veterani Svetog Jurja na Bregu u posjetu Vukovaru

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata općine Sveti Juraj na Bregu bila je organizator izleta u Vukovar u subotu, 19. listopada. Prilikom posjete Vukovaru, posjetili su znameniti vodotoranj, a nakon toga se uputili u Crkvu svetog Filipa i Jakova, koja je pretrpjela velika ratna razaranja i Samostan Bono, gdje su bili srdačno dočekani. U samostanu su pogledali kratak film o ratnom razaranju Vukovara, koji je bio dobar uvod za daljnji nastavak putovanja.

Sljedeće odredište bio je Memorijalni centar Ovčara. Zapalili su svijeće pred spomenikom i posjetili Spomen dom Ovčara – hangar u kojem su žrtve Ovčare provele zadnje sate svojih života. Među svim žrtvama posebno su se prisjetili domaćih sinova – Dražena Štefulja iz Vučetinca, koji je ekshumiran i pokopan na groblju u Svetom Jurju na Bregu i Ivana Oreški iz Lopatinca, o čijoj se sudbini još i danas ne zna ništa.

Zatim su posjetili Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, gdje su pokopani hrvatski branitelji. Na spomenutom groblju nalazi se i najveća masovna grobnica nastala nakon II. svjetskog rata s 938 bijelih križeva, od kojih svaki simbolizira jednu žrtvu. U središtu groblja nalazi se simbolični „zračni križ“ s vječnim plamenom.

Nakon groblja, obišli su spomenik na ušću Vuke u Dunav, pred kojim su položili vijenac i zapalili svijeće. Posjetili su i kompleks vojarne 204. vukovarske brigade, koja je danas  Memorijalni centar Domovinskog rata. U vojarni je kronološki prikazan slijed agresije na Vukovar. Izloženi su oružje i oprema obiju strana, prikazani su uvjeti u logorima Begejcima i Stajićevu, na zidovima su izložena dirljiva pisma logoraša, popisi zatočenih u srpskim koncentracijskim logorima.

Vukovarska bolnica bilo je sljedeća postaja. Prošetali su podrumom iz kojeg su ranjenici odvedeni na Ovčaru. Zidovima je kronološki ispisano stanje iz bolnice. U stropu se još uvijek vide posljedice napadanja agresora. Također, na zidovima su i imena ranjenika koji su iz bolnice odvedeni na Ovčaru.

Posljednja destinacija bio je Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, koja nosi nadimak „groblje tenkova“. Unutra, u ostakljenom podu nalazi se pokopana kupola tenka bivše JNA, koja ima veliku simboliku. Ispred spomen doma nalazi se bista Blage Zadre, velikog heroja Vukovara i jednog od najvećih heroja Domovinskog rata. Pokraj biste nalazi se tenk koji simbolizira silu koju su slomili hrabri vukovarski branitelji.

Bio je ovo poučan i emotivan posjet nepokorenom gradu uoči 22. godišnjice njegova pada.

preneseno s: www.emedjimurje.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content