Đurđica Novak iz Pleškovca u ‘Đukinoj kuhinji’ donosi provjerene domaće recepte  

U mnoštvu kulinarskih profila koji preplavljuju društvene mreže, ‘Đukina kuhinja’ krije brojne slastice, što slane, što slatke, ali i prefine recepte za razna jela poput rolane palente, mesnih pita i ostalih delicija pripremljenih prema provjerenim domaćim receptima.

Iza profila stoji Đurđica Novak iz Pleškovca, spremačica u Osnovnoj školi Sveti Juraj na Bregu, koja se rijetko pojavljuje pred kamerom, ali njezina jela zato govore dovoljno sama za sebe.

– Po struci sam prodavač, ali već dugo radim kao spremačica u školi – započinje Đurđica dok se prisjeća svojih kulinarskih početaka. Njezina virtualna priča krenula je prije 17 godina kada ju je suprug prijavio na Coolinariku. Ondje je objavila više od 1300 recepata, a prije pet godina pokrenula je i vlastitu stranicu – ‘Đukina kuhinja’.

Vođenje profila danas joj oduzima puno slobodnog vremena, posebno posljednjih tjedana otkad su započele pripreme i objave božićnih recepata. Broj pratitelja i pregleda ubrzano raste, pa je tako u jednom mjesecu zabilježila impresivnih šest milijuna pregleda. Sve to radi sama, od pripreme, fotografiranja, do odgovaranja na brojna pitanja u komentarima.

Među najpopularnijim receptima danas su upravo božićni kolači, dok su fritule i američki keksi ranije bilježili najveći broj pregleda. U njezinoj obitelji američki keksi su apsolutni favorit, a Đurđica ističe kako se na njezinoj stranici mogu pronaći i vrlo jednostavni recepti poput čupavaca, mramornog kolača, fritula ili kremšnita – kolača koji gotovo uvijek ispadnu dobro.

Kaže da joj je važno svaki recept napisati u detalje tako da je razumljiv i potpunim početnicima. Zato često dodaje mnogo fotografija postupka, što pratitelji posebno cijene.

– Kolače pečem od svoje 14. godine. Najdraži su mi bijela pita, gabriela kolač i mali zeleni roščići – kaže. Upravo su ovi posljednji postali svojevrsni zaštitni znak njezina profila, a njihova priča počela je mnogo ranije.

– Priča o malim zelenima započela je prije 14 godina kada sam objavila recept za njih na Coolinariki. Tko bi tada i pomislio da će postati toliko popularni? Postali su top, i ušli na mnoge top ljestvice božićnih kolačića koji se obavezno prave za Božić – stoji u objavi uz recept koji prenosimo u cijelosti. Kolačići izgledaju preukusno, a na nama je samo da se odvažimo isprobati recept.

Zeleni roščići

Sastojci

30 dag glatkog brašna
1 naribani margarin
10 dag šećera u prahu
20 dag bučinih sjemenki mljevenih
sol,vanilin šećer

Za umakanje

10 dag čokolade za kuhanje
1-2 velika žlica ulja

Postupak

Od brašna, ribanog margarina, šećera u prahu, malo soli i vanilin šećera, te mljevenih bučinih sjemenki zamijesite tijesto. Za jači miris sjemenke malo popržite na tavi bez masnoće ili dodajte 1 veliku žlicu bučinoga ulja u tijesto.

Tijesto zamotajte u foliju pa ga stavite u frižider na jedan sat. Od smjese oblikujte roščiće i stavite ih u tepsiju obloženu pek-papirom.

Ova smjesa dovoljna je za oko 40 roščića, tj. za 2 velike tepsije od električne pećnice. Pecite ih na 160 stupnjeva oko 15 minuta, tj. dok im donja strana ne dobije boju(tada su pečeni). Ohladite ih. Za to vrijeme pripremite glazuru; otopite na pari čokoladu i ulje te u nju umačite vrhove ohlađenih roščića. Vratite ih na pek -papir i ohladite(najbolje preko noći) i tada ih spremite u kutije.

preneseno s: www.medjimurski.hr
objavila: Petra Vadas
foto: privatna arhiva

Scroll to Top Skip to content