Već gotovo dva desetljeća pizza majstor Bojan Balaško iz Lopatinca svojim vještinama i ljubavlju prema poslu stvara pizze koje ne osvajaju samo nepce, već i oči. Po struci kuhar, Bojan se u svijetu pizza našao sasvim slučajno, a ostao jer je u ovom poslu pronašao savršenu kombinaciju kreativnosti, brzine i preciznosti. Danas je pravi stručnjak za pripremu, pečenje i serviranje pizza, a svaka njegova kreacija iz krušne peći priča svoju priču.
VJEŠTINA KOJA OSVAJA I OKUSOM I IZGLEDOM
Bojana smo zatekli u srcu njegovog radnog prostora – kraj vruće krušne peći, gdje i usred ljeta radi jednako predano kao i zimi. – Meni je po ljeti isto kao i po zimi, nema tu velikih razlika – kaže uz osmijeh. Svaki pizza majstor, dodaje, ima svoj način rada, a njegov je prepoznatljiv po brzini, preciznosti i estetici.
Za Bojana, dobra pizza nije samo stvar okusa, nego i izgleda. “Oči jedu prve”, naglašava, pa je jednako pažljiv u aranžiranju sastojaka kao i u njihovom pečenju.
MARGARITA S BOSILJKOM – NJEGOV OSOBNI FAVORIT
Kada bi morao odabrati jednu pizzu koja najbolje predstavlja njegov stil, Bojan bez razmišljanja bira margaritu. – Svaki pizza majstor mora imati svoj “štih”, a margarita s bosiljkom neodoljivog mirisa i okusa moj je izbor – otkriva.
Ta jednostavna, ali savršeno izbalansirana kombinacija rajčice, mozzarelle i svježeg bosiljka, po njegovu mišljenju, istinska je kraljica među pizzama.
KRUŠNA PEĆ – NEZAMJENJIVO SRCE PIZZERJE
Posebno ističe važnost krušne peći, koju smatra nezamjenjivom u stvaranju autentičnog okusa. – Krušna peć ima prioritet u pizzerijama. Ipak se osjeti razlika, tijesto je prhkije i dobiva poseban miris, a to se ne može nadomjestiti – kaže Bojan.
Toplina i način pečenja u krušnoj peći stvaraju teksturu i aromu koje električne ili plinske peći jednostavno ne mogu postići.
ZAHTJEVAN, ALI ISPUNJUJUĆI POSAO
Iako posao pizza majstora zvuči romantično, Bojan ne skriva da je riječ o fizički napornom zanimanju. – Težak je to posao. Na nogama si cijeli dan, radi ti cijelo tijelo. Ja tu radim sedam godina i zadovoljan sam, no zahtjevno je. Radio sam i u Njemačkoj, Austriji, na sezoni, no sada ne bih mijenjao posao – priznaje.
Ipak, ono što ga drži u ovom poslu jest zadovoljstvo gostiju i osjećaj ponosa kada vidi kako netko uživa u njegovoj pizzi.
KVALITETNI SASTOJCI I DOBAR TIM – RECEPT ZA USPJEH
Bojan smatra da su svježi i kvalitetni sastojci ključ svake dobre pizze. – U dobrom timu, poput našeg, sve je na svom mjestu i svatko zna što mu je zaduženje – zaključuje.
Dok iz krušne peći izlazi još jedna savršeno pečena pizza, jasno je da se iza svakog komada kriju godine iskustva, strast prema poslu i veliko srce jednog pizza majstora.



preneseno s: www.medjimurski.hr
objavila: Kristina Kobal
foto: Bojan Balaško