Ivan Kutnjak predstavio “Čudesnu priču nestalih tabulata”

U dvorani Jurice Muraia u Pleškovcu jučer je održana promocija knjige Ivana Kutnjaka pod nazivom Čudesna priča nestalih tabulata. 

Ivan Kutnjak inače je rođen 29. srpnja 1941. godine u Žabniku, u Svetom Martinu na Muri. Osnovnu školu pohađao je u Štrigovi i Svetom Martinu na Muri, a klasičnu gimnaziju u Zagrebu. Studirao je na PA u Čakovcu te na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je apsolvirao i postdiplomski studij, područje Filologija, smjer Metodika nastave hrvatskoga jezika. Stanovito vrijeme bio je i vanjski suradnik na katedri metodike na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu. 

Svoj radni vijek proveo je u OŠ Dubašnica u Malinskoj, potom u OŠ u Svetom Jurju na Bregu, da bi potom preuzeo dužnost stručnog suradnika u Tehničkoj školi Čakovec. Neko vrijeme proveo je i u državnoj administraciji kao pročelnik za kulturu Međimurske županije te tajnik MH Čakovec. Umirovljen je s mjesta stručnog suradnika Graditeljske škole u Čakovcu. 

Spomenimo da je Kutnjak autor dvadesetak knjiga: poezije, proze, studija, ogleda i kritika te antologijskih izbora. Osim toga, autor je brojnih pjesama i kritičkih članaka objavljenih u zajendičkim književnim edicijama, časopisima itd. 

Autor knjige, književnik Ivan Kutnjak – kao pozorni svjedok transformacije Svetoga Jurja od  jedne nekadašnje nepoželjne destinacije za život do njezine transformacije u najpoželjnije  odredište za mnoge koji su osjetili njezine blagodati – tijekom šezdeset godina svoga boravka u  Svetom Jurju sažeo je bitne značajke ovoga kraja i snažne poluge lokalne, poglavito današnje  samouprave, na čelu s agilnim čelništvom Općine na stranicama svoje knjige.

Ivan Kutnjak s novom knjigom Čudesna priča nestalih tabulata

Knjiga usustavljena od pedesetak poglavlja / temata zadire u sve pore života i kulturno  povijesnih naslaga svetojurjovskoga kraja, u svoj njegovoj složenosti i punini, a čime se Sveti  Juraj na Bregu priključio u sam vrh jedinstvenih dosega lokalne samouprave u demokratskoj  Hrvatskoj. 

Autor je svojom knjigom budućem čitatelju želio priskrbiti jedinstveni užitak, kako u području  povijesne eksploracije, podjednako tako i u području nacionalne i druge datosti i zadatosti  Međimurja i Svetoga Jurja na suvremenoj karti Europe, s nakanom trajne obveze čuvanja i  njegovanja etničke i nacionalne pripadnosti Međimurja integralnom nacionalnom korpusu, a  koji danas pomalo rastaču mnoge globalističke silnice, samom sudbinom njegovih žitelja,  osuđenih često na traumatičnu migrantsku sudbinu.  

U knjizi „Čudesna priča“ Ivana Kutnjaka takva poglavlja zauzimaju osobito mjesto, s nakanom  akcentuiranja i onog drugog lica Međimurja, koje nije naizgled samo „prva liga“ uspješne  suvremene hrvatske stvarnosti, nego i jedan složeniji fenomen, oznakovljen trajnom sudbinom  Međimurca u svoj njegovoj povijesnoj rastrganosti i molskoj impostaciji, s njezinom glazbeno  pučkom pentatoničkom simbolikom. 

Za glazbenu podlogu na promociji pobrinuli su se: Muška vokalna skupina Pjevačkog zbora Sveti Juraj na Bregu i pijanist Patrik Zamuda.

Muška vokalna skupina PZ Sveti Juraj na Bregu izvela je pjesmu U boj, u boj! iz opere opere Nikola Šubić Zrinski Ivana pl. Zajca

Na promociji knjige o samom djelu govorio je Denis Perčić iz Varaždina, magistar znanosti o književnosti i profesionalni knji­ževnik, koji je u posljednjih je četvrt stoljeća objavio 30-ak knjiga gotovo svih rodova i žanrova te osvojio oko 90 književnih i srodnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu.

Za interpetaciju dijelova iz knjige pak su bili zaslužni Densi Radovan, profesionalna pripovjedačica, te Dubravko Sidor,  jedan od najpoznatijih glasova HRT-a i akademski glumac. 

Ivan Kutnjak, Denis Perčić, Dubravko Sidor i Densi Radovan

 Drago mi je da općina dobiva knjigu koja je reprezentativna, koju možemo koristiti kao našu iskaznicu i pokloniti je bilo kome, da možemo pokazati što se događalo u Sveto Jurju na Bregu. Drago mi je da je promocija dobro posjećena, rekao je završno načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović.

preneseno s: www.mnovine.hr
objavila/foto: Sanja Heric

Scroll to Top Skip to content