KEC MURAI Ekološki angažirana umjetnost Kristine Pongrac u borbi za očuvanje okoliša

Uz Međunarodni dan biološke raznolikosti koji se obilježava 22. svibnja, a tematski prigodno na sam Svjetski dan kornjača, u četvrtak, 23. svibnja u 19:00 u Kreativno-edukativni centar ‘Murai’ u Pleškovcu (dom kulture Jurice Muraja) stiže međimurska interdisciplinarna umjetnica Kristina Pongrac

Njezin program ‘For the green’ kombinira dokumentarnu likovnu izložbu i otvorenu javnu prezentaciju ekološki angažiranog umjetničkog i kulturnog rada na području Međimurja i šire. Kroz prezentaciju će autorica predstaviti svoje iskustvo rada kroz održive, društveno korisne i ekološki prihvatljive prakse.

Samostalna izložba se sastoji od eksponata 12 umjetničkih djela nastalih na principima eko artivizma i metodama aproprijacije, reciklaže i upcycleinga, diljem Hrvatske između 2014. i 2024. godine. Izložba je izbor radova koji izravno obrađuju okolišna pitanja i gospodarenje prirodnim resursima u svrhu pronalaženja održivijih rješenja.

Tematiziraju izazove otpada (Planet deponija, Undo-Delete-Retry) u sukobu s postindustrijalizmom i njegovom kulturom (Motherboard, Remont Drave i Podravine), zatim izolaciju te fenomen selektivnog filtriranja bitnog od nebitnog/korisnog od nekorisnog (Kadriranje). Propituju sigurnost, mogućnosti otpuštanja i obnove resursa (Keys of love, Undo-Delete-Retry, Rekonvalescencija), preživljavanje (Unije 2012, Lonely danger, Život marginalnih) te oprečnosti i različite dimenzije perceptivne stvarnosti (Keys of love, Red rock(et)s, Kadriranje, Mladi krumpir). Radovi su rađeni u kombiniranim tehnikama – monotipije, objekti, instalacije, intervencije, performansi i ambijenti, a većina je vezana uz određenu site-specific situaciju te su postavljeni u teže pristupačnom području i počivaju na temeljima angažirane umjetnosti.

Kristina Pongrac (1985., Čakovec) interdisciplinarna je umjetnica koja je završila školovanje za dizajn interijera u Graditeljskoj školi Čakovec, a diplomirala je primijenjenu umjetnost na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Kristina je kontinuirano aktivna u području ekologije i kulture kroz suradnje na raznim projektima, kustosiranjem izložbi te kao predavačica na likovnim i ekološkim radionicama. Svojim djelovanjem pridonosi razvoju senzibiliteta za lokalnu zajednicu i njezinu kulturu i umjetnost, često podižući svijest o problemima zaštite okoliša, kao i pomažući u razvoju individualnih vrijednosti i kompetencija.

Osim privatnih i institucionalnih zbirki, njezini su radovi obogatili javne prostore – ‘Riječni puteljak’ u Čakovcu, ‘Planet deponija’ u Križovcu, ‘Kadriranje’ i ‘Undo-Delete-Retry’ u Svetoj Mariji, ‘Red Rock(et)s na Fruga Art Trailu na Rabu te ‘Lonely danger’ u Karlovcu. Radovi su joj izlagani u SAD-u, Kini, Izraelu, Egiptu, Italiji, Srbiji, Hrvatskoj i dr. Njezin je rad prepoznat i priznat u stručnim publikacijama. Živi i radi uz Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav u Donjoj Dubravi, poznat kao Europska Amazona.

Program se provodi u sklopu projekta ‘Murai 2.0’, cjeline MURAI EkoPerspektive, sufinanciranog sredstvima Zaklade ‘Kultura nova’, kojim Platforma za Društveni centar Čakovec, u partnerstvu s Općinom Sveti Juraj na Bregu, uspostavlja cjelogodišnji program i nastavlja izgradnju i razvoj vizije kojom se otvaraju vrata suvremenoj kulturi i umjetnosti u Kreativno-edukativnom centru Murai u Pleškovcu.

ULAZ JE SLOBODAN!

preneseno s: www.emedjimurje.hr
Scroll to Top Skip to content