PLEŠKOVEC Novom monografijom općine i župe Sveti Juraj na Bregu i Gornji Mihaljevec dobile svoju osobnu iskaznicu

U Domu kulture „Jurica Murai“ u Pleškovcu ovog je ponedjeljka, 29. travnja, održano svečano predstavljanje monografije općina i župa Sveti Juraj na Bregu i Gornji Mihaljevec, naslovljene „Pod zaštitom svetog Jurja i svete Katarine“, a koju potpisuju Mirna Ladašić Turk i Zoran Turk

Nakon glazbenog otvaranja događaja u izvedbi Nikole Mutvara i Tare Vidović, kao idejni začetnik čitavog projekta na početku programa okupljenim se mještanima obratio nekadašnji župnik Župe Sveti Juraj na Bregu, vlč. Ivica Puškadija, istaknuvši kako je cilj ove monografije bio iščupati povijesna zbivanja na prostoru ovih dviju župa iz zaborava, odnosno stvoriti svojevrsnu „Magnu Chartu“ za sva buduća istraživanja ovog kraja.

Domaćin, načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović, u svom je obraćanju naglasak stavio na turistički potencijal ovog djela, koje u kombinaciji s trenutno održavanom izložbom starih fotografija čini odličan uvod u skorašnje osnivanje lokalne turističke zajednice.

O samoj knjizi govorili su autori. Mirna Ladašić Turk pojasnila je mehanizme povijesnih istraživanja, naglasivši kako su ona osim u hrvatskim provedena i u digitaliziranim mađarskim arhivima, kao i izuzetnu važnost lokalnih listova, poput „Međimurja“, za istraživanje novije povijesti.

Drugi autor, Zoran Turk, napomenuo je kako je ovo prva monografija koja se na znanstveno-popularan način bavi briježnim područjem Međimurja, uslijed čega će se zasigurno javiti i pozitivni, ali i kritički osvrti. No, napomenuo je, cilj je upravo potaknuti na nova istraživanja, koja će svojim doprinosima nadograditi temelje postavljene ovim djelom.

Monografiju „Pod zaštitom svetog Jurja i svete Katarine“ stoga se može smatrati osobnom iskaznicom općina i župa Sveti Juraj na Bregu i Gornji Mihaljevec, istaknuo je.

Monografija je objavljena u sunakladi Općine Sveti Juraj na Bregu, Općine Gornji Mihaljevec te Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu.

preneseno s: www.emedjimurje.hr
objavio/foto: Ogranak Matice Hrvatske u Čakovcu

Scroll to Top Skip to content