PONOS HRVATSKE, PONOS NAŠE BOLNICE Spomenka Tomašić osvaja vedrinom, pozitivnošću i velikom empatijom teško oboljelima

Spomenka Tomašić je i ponos Županijske bolnice Čakovec

Spomenka Tomašić iz Lopatinca, 58-godišnja prvostupnica sestrinstva u Županijskoj bolnici Čakovec u Centralnoj dnevnoj bolnici s kemoterapijom, zajedno s Renatom Bermanec dobitnica je nagrade Ponos Hrvatske. U Međimurskoj županiji osnovale su Udrugu za palijativnu skrb „Pomoć neizlječivima“ koja pomaže teško oboljelim ljudima i članovima njihovih obitelji.

Udruga „Pomoć neizlječivima“ djeluje od 2010. godine, dok je sjedište udruge i posudionica pomagala Katolički dom, Franjevački trg 1, Čakovec. Udruga pomaže razvoju palijativne skrbi u Međimurskoj županiji i trenutno broji oko 45 volontera. Jedan od važnijih djelokruga udruge jest Posudionica ortopedskih pomagala i medicinskih aparata. Renata Bermanec predsjednica je Udruge, dok je Spomenka Tomašić dopredsjednica Udruge i voditeljica posudionice pomagala.

U Županijskoj bolnici Čakovec radi od 1. 10. 1986. do 29. 7. 1993. godine na Odjelu za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu s JIL-om gdje uz kratke prekide obogaćuje svoj poziv radeći u raznim zdravstvenim ustanovama kao što su zdravstvena njega u kući Živković, ordinacija opće obiteljske medicine te Dječji centar Čakovec. U ŽB Čakovec vraća se 2003. godine na Odjel za otorinolaringologiju, zatim na Odjel za pedijatriju, dok od 2007. godine radi u Centralnoj dnevnoj bolnici s kemoterapijom.

Uz svakodnevan rad, kontinuirano se usavršavala i dodatno obrazovala te sa sa 45 godina starosti i 25 godina radnog iskustva u struci upisala preddiplomski studij sestrinstva na Sveučilištu Sjever u Varaždinu i stekla zvanje prvostupnice sestrinstva 3. ožujka 2015. godine. U bolnici je članica Povjerenstva za palijativnu skrb i bolničkog palijativnog tima. Također, članica je Hrvatskog društva medicinskih sestara u palijativnoj skrbi te redovito prisustvuje na edukacijama, predavanjima, kongresima, simpozijima i raznim tečajevima iz područja palijativne skrbi i onkologije.

Kako bi Udruga i ŽB Čakovec nastavili višegodišnju dobru suradnju, Bolnica je Udruzi omogućila korištenje jedne prostorije u podrumu bolnice za smještaj manjeg broja najčešće korištenih pomagala kako bi se odmah nakon otpusta bolesnika iz bolnice moglo posuditi potrebno pomagalo kao i donacija pelena za potrebe hospitaliziranih pacijenata.

Kolege i kolegice s kojima surađuje kažu kako se Spomenka ističe svojom vedrinom, pozitivnošću i velikom empatijom teško oboljelima i njihovim obiteljima koje svakodnevno susreće na radnom mjestu. Također, pohvaljuju i ističu timski i profesionalan pristup koji pruža prema pacijentu.

Suprug Stjepan s kojim je u braku 38 godina i ostatak obitelji velika su joj podrška i pomoć u volontiranju. Inače, Spomenka Tomašić majka je troje djece Petre (36), Valentina (32) i Sandre (28) i ponosna baka troje unuka: Mateo, Lovro i Dominik. Stres koji joj se nakuplja rješava u svom vrtu koji ju opušta, voli čitati i putovati sa svojom obitelji.

”Napredak palijativne skrbi vidim u većoj implementaciji palijativne skrbi u zdravstveni sustav, povećanju broja bolesničkih kreveta za palijativne bolesnike, osnivanju palijativnog centra, poticanju volonterstva, informiranju i edukaciji javnosti o palijativnoj skrbi putem medija, suradnjom s lokalnom zajednicom, obrazovnim ustanovama, srodnim udrugama i svim dionicima palijativne skrbi. Volontiranje i pomaganje potrebitima me ispunjava i osjećam se sretno i ponosno jer je istinski dar koji nam pruža mogućnost očuvati dostojanstvo čovjeka do kraja života, jer čovjek je čovjeku najbolji lijek“ kaže nam naša draga Spomenka Tomašić, piše Županijska bolnica Čakovec.

preneseno s: www.emedjimurje.hr
objavio: ŽB Čakovec
foto: Čakovec



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content