Amos Novak i Melkior Bašić zajedno u kuhinji na gala večeri u Terbotzu

Međimurski turizam ulazi u novu fazu razvoja, Nakon osmišljavanja brojnih turističkih sadržaja, kako bi privukli ljubitelje kontinentalnog turizma, kojih je u Hrvatskoj i svijetu sve više, aktualna je ideja staviti Međimurje na kartu kao nezaobilaznu gastro destinaciju. 

Međimurskim se vinima već uspjelo probiti na vrlo zahtjevno i izbirljivo tržište pa je gastronomija logičan sljedeći korak.
S tom je percepcijom budućeg razvoja lokacije, županijska Turistička zajednica u suradnji s poznatom međimurskom gastro destinacijom, restoranom Terbotz, organizirala zanimljivu gala večeru, susret dvojice chefova, mladog nagrađivanog Amosa Novaka s iskusnim i renomiranim chefom Melkiorom Bašićem. Točnije, Amos Novak dobio je priliku surađivati u kuhinji s chefom kojeg odabere i za kojega vjeruje da od njega ima što naučiti i njegov je izbor pao na Melkiora Bašića. 

Budući da je namjera ovu praksu, gala večere s međimurskim tradicionalnim jelima, pripremljenima u skladu s modernim gastronomskim trendovima, namjera nastaviti tijekom sljedećih godina, Novak će imati priliku dijeliti kuhinju i s drugim chefovima. Kojima, njegov je izbor, ali puno je njih od kojih Amos Novak vjeruje, može puno naučiti.
–  Kuhati s tako poznatim chefom za mene je bilo sjajno, potpuno novo iskustvo, prilika za učenje od najboljih. Iako mladi chefovi odlaze u veće sredine, ja planiram ostati u Međimurju i pokušati lokalne recepte iskombinirati s modernim tehnikama. To je veliki izazov, jer Međimurci su naviknuli neko jelo jesti na način na koji se ono oduvijek pripremalo – kaže Amos Novak.

Na prvoj po redu gala večeri u Terbotzu servirano je pet sljedova, od kojih je Amos Novak bio zadužen za tri predjela, Bašić za glavno jelo i desert. Svaki je slijed pratilo prikladno vino koje se dobro uparuje sa serviranim okusima. Pilo se vino isključivo iz podruma Jakopić, koji se s kušaonicom nalazi u krugu Terbotza.
– Ideja je bila osmisliti priču prezentacije međimurske gastro scene jer znamo da imamo što za pokazati. Zato smo našeg mladog chefa Amosa Novaka spojili u kuhinji s iskusnim Melkiorom Bašićem. Profiliranjem gastronomije moguće je usmjeriti mlade da se opredijele za zvanje kuhara i ostanu u Međimurju – rekao je organizator gala večere Branimir Jakopić.

Melkior Bašić rado se odazvao pozivu mladog kolege. –  Znam da Međimurci fino kuhaju i vole dobro jesti pa sam se rado odazvao Amosovom pozivu da mu budem gost, ali dozvoljavam si samo dati poneki savjet, jer chef je u svojoj kuhinji uvijek glavni – rekao je.

Predstavljena gastronomska priča, u kojoj se koriste isključivo namirnice lokalnih OPG-ova, prati viziju Međimurja kao zelene destinacije, jedinog nositelja „Green destination“ certifikata u Hrvatskoj. 

preneseno s: www.medjimurski.hr
objavio: TZMŽ
foto: Matej Ščavničar



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content