Sveti Juraj na Bregu: Uređenje škole i dogradnja vrtića najveći su prioriteti

Općina Sveti Juraj na Bregu sve je razvijenija, što dokazuje i nova odluka Vlade o stupnju razvijenosti. Prema spomenutoj odluci Općina je razvrstana u VI. skupinu razvijenosti, dok je prije bila u V. skupinu razvijenosti.

To samo govori da se u Općini dobro radi, posebice ako se uzme u obzir da su ovom novom kategorizacijom Vlade i neke veće sredine pale u nižu skupinu indeksa razvijenosti.

Smjer razvoja

– Naravno da smo ponosni što i službena odluka Vlade pokazuje da smo na dobrom putu. Uz proračun kojim raspolažemo i dalje ćemo nastojati povući sredstva iz drugih izvora – rekao nam je načelnik Općine Anđelko Nagrajsalović.

Ipak, ova kategorizacija ima i svoju negativnu stranu. Svrstavanje u rang razvijenijih općinama i gradovima onemogućava prijave na pojedine javne pozive i natječaje. Oni razvijeni na neke se natječaje uopće ne mogu prijaviti pa tako ni ostvariti sredstva za sufinanciranje programa i projekata.

Načelnik Nagrajsalović pak kaže da će Općina i dalje nastaviti u smjeru razvoja, a sve s ciljem da se omogući još bolji život svima koji tamo žive.

Načelnik Općine Anđelko Nagrajsalović

Prioriteti su naravno daljnje ulaganje u obrazovanje, među ostalim i kroz uređenje vrtića i škole, ali i ulaganje u komunalnu infrastrukturu.

Ovogodišnji proračun je “težak” 7,124 milijuna eura, a u planu su dogradnja dječjeg vrtića u Brezju te uređenje područne škole u Zasadbregu.

– Prošle godine uspješno smo priveli kraju projekt širokopojasnog interneta PRŠI, u vrijednosti od 1,6 milijuna eura, čiji je nositelj bio Grad Mursko Središće. Na području naše općine projekt je rezultirao s 2.200 raspoloživih priključaka. Provedena je i izmjera na području Katastarske općine Zasadbreg u naseljima Brezje, Knezovec, Mali Mihaljevec i Zasadbreg u što je uloženo nešto više od 1,5 milijuna eura. Nakon što smo uspjeli urediti u potpunosti matičnu školu i dvoranu, te omogućiti produženi boravak, sada je cilj adaptacija Područne škole Zasadbreg – podsjetio je načelnik Nagrajsalović na ono što je dosad realizirano.

Jednosmjenska nastava

Vezano za projekt Područne škole, cilj je i u tom objektu osigurati jednosmjensku nastavu. U projekt se krenulo zajedno s Međimurskom županijom i uz financijsku potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU krenuli.

– Zgrada će biti potpuno obnovljena, a na katu će se stambeni prostor pretvoriti u 2 učionice kako bi se stekli uvjeti za jednosmjensku nastavu. Plan je preurediti i prostor u potkrovlju koji će imati multifunkcionalnu namjenu, a u zimskim mjesecima koristiti se za sportske aktivnosti učenika – rekao je načelnik.

Među prioritetima je i dogradnja Dječjeg vrtića Brezje gdje bi se otvorio prostor za 4 nove skupine.

Općina Sveti Juraj na Bregu može se pohvaliti i dobrom turističkom ponudom. Kuće za odmor u tom dijelu Međimurja sve su privlačnije našim, ali i stranim gostima. Turizam u Općini pak dodatno planiraju razvijati zajedno sa susjedima.

Krajem godine usvojena je odluka o pristupanju “Sporazumu o osnivanju Turističke zajednice područja Srce Međimurja”. Podsjetimo, uz Sveti Juraj na Bregu u novoj TZP su još Nedelišće, Šenkovec, Strahoninec i Gornji Mihaljevec.

preneseno s: www.regionalni.com
objavila: Amalija Šašek

Scroll to Top Skip to content