Tvrtka AMP iz Brezja: Značajan porast potražnje i investicije u tvrtki AMP

Konstantno ulažu u poboljšanje uvjeta rada. U 2018. godini cijelu su proizvodnju preselili u novi proizvodni pogon u Poduzetničkoj zoni Brezje, izgrađen i opremljen po svim važećim zakonskim propisima, a ove godine kreću u izgradnju novih 800 m2 na istoj lokaciji.

Tvrtka AMP iz Brezja, obiteljska firma obitelji Klobučarić, dugogodišnji proizvođač ambalaže, uspješno je prošao kroz 2023. godinu, obilježenu stabilizacijom tržišta, povećanjem potražnje te značajnim investicijama koje će oblikovati budućnost tvrtke.

Izazovna 2023. godina 

Prošla godina bila je razdoblje stabilizacije za industriju ambalaže, kako ističe direktor Branko Klobučarić. Nakon izazova s porastom cijena repromaterijala i produljenim rokovima isporuke, tržište se stabiliziralo, omogućujući AMP-u da zadrži konkurentne cijene proizvoda i održi uspješnu suradnju s dugogodišnjim poslovnim partnerima. Uspjesi tvrtke nagrađeni su i godišnjom nagradom Općine Sveti Juraj na Bregu za iznimno djelovanje u području gospodarstva.

U proizvodnom smislu, godinu je obilježio pad potražnje u prvoj polovici, stabilizacija u trećem kvartalu te neočekivani rast potražnje u posljednjem kvartalu. AMP je uspješno iskoristio svoje kapacitete do krajnjih granica zahvaljujući predanosti svojih zaposlenika, što je omogućilo zadovoljenje potreba poslovnih partnera. – Ključnu ulogu u poštivanju rokova i isporuci proizvoda odigrali su naši zaposlenici koji su bili spremni odraditi više nego ikad do sad, ponosno ističe direktor Branko Klobučarić.

Do kraja 2025. velika investicija u halu i strojeve 

U području razvoja, AMP je dobio pozitivno rješenje HAMAG-a za sufinanciranje investicije u izgradnji nove proizvodne hale i nabavku novih strojeva iz bespovratnih sredstava EU-a, s planiranim završetkom u prvoj polovici 2025. godine. Značajnu ulogu u ostvarivanju ovog cilja imala je podrška Erste&Steiermarkische banke. – Do kraja 2025. godine planiramo realizirati veliku investiciju u novu proizvodnu halu i nabavku novih strojeva iz bespovratnih sredstava EU-a te uz pomoć Erste&Steiermarkische banke koja je pokazala veliku strpljivost, brigu i brzinu u odobravanju potrebne dokumentacije za zatvaranje okvira financiranja, rekao nam je direktor Branko Klobučarić.

Izvozimo 40 % proizvodnje

– Što se tiče tržišta, AMP je prisutno ne samo na domaćem tržištu već i na izvoznim tržištima, izvozeći oko 40 % svoje proizvodnje u Sloveniju, Austriju i Mađarsku. Proizvodi obuhvaćaju ambalažu za prehrambene proizvode, a njihovi proizvodi često se nalaze na policama trgovačkih centara te se pojavljuju i u reklamnim spotovima, ispričao nam je direktor Branko Klobučarić.

Do inozemnih tržišta AMP dolaze putem distributera, predstavnika ili direktnim upitima potencijalnih kupaca. Prošlu godinu označio je uspjeh u osiguranju početka novog investicijskog ciklusa, reorganizacija te ulaganje u poboljšanje uvjeta rada.

Njihovu ambalažu, odnosno folije i vrećice za prehrambene proizvode, možete naći u svim policama trgovačkih centara na pakiranjima kave, začina, tjestenina, svježih salata, ukiseljenog povrća, orašastih plodova, suhog povrća, konditorskih proizvoda itd.

Plaće su rasle 20 %

U pogledu radne snage, AMP je odgovorilo na izazove deficita stručnjaka u branši podizanjem plaća za 20 % u posljednjih 24 mjeseci. Dodatno su korigirane i plaće za djelatnike na ključnim radnim mjestima, a rast plaća planiraju nastaviti i u ovoj godini. Ulaganja u poboljšanje uvjeta rada i novu izgradnju prostora dodatno će poboljšati radnu atmosferu.

– Iz vlastitih smo sredstava ulagali u povećanje kapaciteta postojećeg postrojenja, što se pokazalo jako dobrim potezom s obzirom na enormno povećanje potražnje u posljednjem kvartalu. Došlo je i do manje reorganizacije, uvođenjem i opremanjem novog radnog mjesta Kontrolora proizvoda, kojim smo omogućili svakodnevnu i redovnu kontrolu međufazne proizvodnje i gotovih proizvoda prije isporuke, ispričao je direktor Klobučarić.

Svakog novog zaposlenika samo učimo rukovati strojem na kojem će raditi, a novi djelatnik dobiva i mentora iz proizvodnje. – Kako na tržištu radne snage postoji deficit stručnjaka u našoj branši, našim radnicima omogućavamo napredovanje na više plaćena radna mjesta tako da ih radnici koji rade na takvim radnim mjestima uče rukovati strojevima, pa kad su spremni mogu početi samostalno raditi, ponosno će direktorica Mirjana Klobučarić.

Očekujemo uspješnu 2024. godinu

– Što se tiče planova za 2024., AMP očekuje vrlo uspješnu godinu. Suradnja s novim i značajnim kupcima najavljuje daljnji rast proizvodnje i prihoda. Investicija u povećanje kapaciteta i nabavku novih strojeva dodatno će ojačati konkurentske pozicije tvrtke na tržištu. AMP vjeruje da će 2024. godina biti ključna godina u ostvarivanju dugoročnih ciljeva i daljnjem jačanju prisutnosti na domaćem i međunarodnom tržištu, rekao je Branko Klobučarić.

preneseno s: www.mnovine.hr
objavila: Martina Korent

Scroll to Top Skip to content