Impresivan broj radova na ovogodišnoj međunarodnoj izložbi karikatrura

8. Međunarodna izložba karikatura otvorena je danas u 18 sati u Caffe baru Bedem.

Međunarodne izložbe karikatura su događaji na kojima umjetnici iz različitih zemalja predstavljaju svoje karikature, često sa ciljem promoviranja humora, kritike ili jednostavno izražavanja umjetničkog stvaralaštva kroz crtež. Ove izložbe često okupljaju talentirane karikaturiste iz različitih kulturnih i jezičnih konteksta, pružajući im priliku da podjele svoje radove s publikom širom sveta.

Impresivan broj radova čak 498 od 275 autora iz čak 52 države a u konkurenciji mlađih od 16 godina 148 radova od 129 autora iz 7 država stavili su na muku žiri izložbe. Žiri su činili Damir Novak, predsjednik, Anton Buzeti, Klaus Pitter, Krešimir Kveštek i Josip Toth. Gospodin Pitter, legenda austrijske karikature nije mogao doći na svečanost, no obratio se e-mailom u kome šalje pozdrave i opisuje svoje dojmove tijekom svog boravka u Čakovcu i okolici. U konačnici u masi pristiglih radova u ugodnoj atmosferi zakašnjele jeseni žiri je odbrao 61 rad iz obje kategorije u finale. Od toga, nagrađeno je 6 radova i dodijeljeno je 7 diploma.

Okupljene su pozdravili župan Matija Posavec i gradonačelnica Ljerka Cividini.

Tema ovogodišnje izložbe bio je kontinentalni turizam a podržana je i od strane Hrvatskog društva karikaturista.

U odrasloj kategoriji: 1. nagradu odnio je Hule Hanušić iz Austrije, 2. nagradu Luka Legator iz Crne Gore, a 3. nagradu Erdogan Basol iz Turske. Drugo i treće nagrađeni autori javili su se video porukama publici.

U kategoriji mlađih od 16 godina: 1. nagradu dobila je Ariela Crkvenčić iz Hrvatske, 2. nagradu Anđela Petrović iz Srbije, a 3. nagradu Tessa Makšadi iz Hrvatske.

Prvo nagrađena Ariela odmalena živi sa svojim crtežima, radost njihovoga stvaranja nesebično dijeli s kolegama, usavršava se u raznim likovnim, animacijskim i stripovskim radionicama i prati svojim crtežima međunarodnu izložbu karikature već godinama. Možemo biti ponosni da po prvi put na ovom festivalu prva nagrada ide u ruke Arieli Crkvenčić iz Čakovca

U Caffe baru Bedem postavljena su nagrađene karikature a sve ostale će se moći razgledati na banneru na ogradi Gradske kavane od kraja godine

Galeriju pogledajte ovdje (IZLOŽBA KARIKATURE)

preneseno s: www.mnovine.hr
objavio/foto: Mario Golenko

Scroll to Top Skip to content