PLEŠKOVEC Kraljica znanosti: Učenike očekuje ‘matemagična’ godina puna raznolikih aktivnosti

U nastavnoj godini 2023./2024. kao i prethodnih godina učenike u OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu očekuje niz matematičkih aktivnosti, druženja i natjecanja

Kako su neki događaji već u listopadu na veliko se radi u pripremi i na prijavama učenika. Od listopada kreće MAT liga koja se organizira u četiri kola.

Prvo kolo je na rasporedu u srijedu 4. listopada. Na dan sv. Nikole 6. prosinca bit će 2. kolo pa u veljači i travnju iduće godine 3. i 4. kolo. Finale je 18. svibnja 2024.

Hrvatska Mensa i enigmatski klub Božidar Vranicki u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organizira natjecanje u rješavanju SUDOKU za osnovne i srednje škole. Školsko natjecanje će se održati u matičnim školama 27. listopada u 12:00 sati.

Regionalno natjecanje održat će se 25. studenog, a državno natjecanje održat će se 16. prosinca.

Svjetski dan tablice množenja planira se za 17. studenoga. Mogu sudjelovati svi učenici koji to žele, a oni koji će imati sve zadatke točno riješene dobit će certifikate da su eksperti u množenju.

U to vrijeme od 16. do 18. studenoga održava se državni stručni skup u Puli na kojemu će učitelj matematike iz naše škole Željko Kraljić s učiteljicom Ružicom Pahor iz Murskog Središća prezentirati istraživanje na temu Ocjene iz matematike učenika od 5. do 7. razreda te još samostalnu radionicu Dokumentarni filmovi i kviz za početak nastavne godine.

Večer matematike je skup interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu – zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme, i bez da smo svjesni vlastitog talenta, svakodnevno svi uspješno rješavamo. Kao i prethodnih godina održat će se početkom prosinca.

Učenici marljivo vježbaju složenije zadatke od početka nastavne godine i oni najbolji po razredima sudjelovat će na Školskom natjecanju u siječnju nakon čega slijedi Županijsko natjecanje pa Državno natjecanje.

Međunarodna udruga Klokan bez granica okuplja predstavnike više od 80 država svijeta. Njezin je cilj popularizirati matematiku, razvijati interes za matematiku i prirodne znanosti te logičko i kombinatoričko mišljenje. Glavna joj je zadaća organizacija natjecanja Matematički klokan.

Namjera je motivirati učenike da se bave matematikom izvan redovitih školskih programa. U državama članicama natjecanje se održava svake godine treći četvrtak u mjesecu ožujku.

Ni ovo do sada naravno nije sve čime se bave matematičari. Poslani su prijedlozi radova u matematički metodički časopis Matematika i škola te će vjerujemo neki od njih biti objavljeni.

Učenici su bili marljivi u betoniranju u lipnju pa sada predstoji dovršiti te radove i pripremiti ih za Humanitarnu grupu. Učenicima je puno toga ponuđeno, a na njima je sve ovo iskoristiti jer iskustva koja stječu kroz sve ove aktivnosti su neprocjenjiva i ne mogu doći do njih ni na koji način osim svojim vlastitim angažmanom i velikim stupnjem samostalnosti.

preneseno s: www.emedjimurje.hraktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content