Na imanju dr. Tomislava Novinščaka u Zasadbregu jabuke rodile, ali i počele cvjetati

Nakon što smo nedavno mogli pročitati da su nedavno procvjetale trešnje u Zagorju, sličnu pojavu ovih dana bilježimo i u našem kraju. U voćnjaku poznatog čakovečkog liječnika dr. Tomislava Novinščaka na više stabala Granny Smith jabuka osim zrelih plodova pojavili su se i cvjetovi jabuke što, u ovo doba godine, nije uobičajena slika.

– Desilo se to u Zasadbregu na našem imanju, gdje su procvale još neke jabuke, ali u manjem opsegu. Moram reći da se baš i ne sjećam nečega takvog godinama unazad i, po svemu sudeći, to je očito još jedna potvrda utjecaja klimatskih promjena kojih svi moramo biti svjesni i uzeti u obzir da neće mijenjati samo vremenske prilike nego i vegetaciju, plodored i mnogo toga drugoga, govori nam ugledni kirurg koji je obiteljsko imanje nedavno registrirao kao OPG.

– Naš je posao stresan i zahtjevan, pa mi je boravak u voćnjaku istinsko opuštanje, ali i dodatna razonoda uz svakodnevni posao. Na otprilike 1.5 ha površine uzgajamo brojne sorte raznih jabuka, krušaka, posebno onih sorte Williams, bobičastog voća, pa sve do smokvi i maslina koje uspijevaju i kod nas. Naravno da mora biti i nešto vinove loze, jer smo ipak u goričnom kraju. Preporučio bih vlastiti uzgoj voća ili povrća svima koji za to imaju mogućnosti, jer sigurno koristi zdravlju, a biti će vam i dobrodošla zabava i zanimacija, poručio je dr. Novinščak.

Prema riječima stručnjaka cvatnja jabuka je u toplijim krajevima uobičajena od ranog proljeća do kraja travnja, u središnjem traku s kasnijim proljećem od početka do sredine svibnja, a u sjevernim geografskim širinama s kasnim hladnim proljećem ne ranije od druge polovice svibnja, pa čak i početkom lipnja. Cvjetanje početkom rujna je uistinu izuzetak, ali i potvrda riječi našeg sugovornika o velikoj mogućnosti utjecaja klimatskih promjena.

preneseno s: www.medjimurski.hr
objavio/foto: Miljenko Ovčar

Scroll to Top Skip to content