Posebna nedjelja u župi Sveti Juraj na Bregu

Nedjeljno jutro, 10. rujna 2023. godine, započelo je slavljem župne Svete Mise, drugog dana proštenja Imena Marijina u župi Sveti Juraj na Bregu. Jutarnju Misu u 7 sati predvodio je domaći župnik vlč. Danijel Bistrović. A kao što je već tradicija u ovoj župi, u 9 sati Misu na slovenskom jeziku predvodio je mons. Franc Režonja, župnik u Raskrižju, za hodočasnike slovenskog i mađarskog govornog područja.

Kako je vrijeme nakon misa odmicalo, skupljao se oko crkve sve veći broj vjernika, domaćih župljana i hodočasnika iz različitih krajeva Međimurja, pa čak i Slovenije. Pjesmom i radosnih srdaca hodočasnici iz susjedne nam selničke župe, tradicionalno su stigli pješke u našu crkvu. Po dolasku, Majku Božju Lauretansku pozdravili su ulaznom procesijom, a nakon toga su, zajedno s ostalim vjernicima, imali priliku pristupiti sakramentu pomirenja u crkvi i cinktoru crkve.

Kada su crkvena zvona označila 11 sati, u župnoj crkvi započelo je svečano slavlje, koncelebrirana Sveta Misa koju je predvodio vlč. Kristijan Stojko, župnik i rektor svetišta Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu.


Vlč. Kristijan, dotaknuo se u propovijedi, između ostalog, i  jednog poznatog razgovora između anđela Gabrijela i Blažene Djevice Marije, kada anđeo pozdravlja Mariju: „Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!“. Anđeo je time nije oslovio s “Marija“, nego “Milosti puna“.

Znamo da Bog šalje anđela, a anđeli ništa ne čine na svoju ruku, mimo Božje volje. Stoga Mariju novim imenom – “Milosti puna” – naziva sam Bog. Tako Bog po svojem nedokučivom promislu mijenja ime osobi kojoj je namijenio  veliko poslanje. Marijino poslanje je biti suotkupiteljicom i odvjetnicom svakome čovjeku koji joj se utječe u zagovor.

Na samom završetku euharistijskog slavlja župnik je zahvalio svim prisutnim svećenicima na euharistijskom zajedništvu i pomoći kod ispovijedanja.

Zahvala je izrečena svim suradnicima i župljanima koji su svoje vrijeme, trud, materijalna sredstva i molitve ugradili u pripremu ovog našeg župnog proštenja.

Nakon završnog blagoslova svi okupljeni vjernici i svećenici pošli su u ophod oko glavnog oltara koji čuva sliku čudotvorne Majke Božje Lauretanske.

preneseno s: www.medjimurski.hraktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content