Međimurske karikature i u Crnoj Gori

„Karikaturista je umjetnik koji od svake čaše koju mu život pruži, odlijeva sve što je bistro i čisto, a traži samo talog“. Rekao je svojevremeno Ivo Andrić i po tom postulatu žive karikaturisti među kojima je i 63-godišnji Damir Novak iz Malog Mihaljevca.

Vezano uz to je Javna ustanova „Umjetnička galerija Vitomir Srbljanović“ – Pljevlja – Crna Gora, u sklopu 37. dana humora i satire „Vuko Bezarović“ raspisala  je 30. natječaj za karikaturu „Risto Pejatović“ na kojem su dodijeljene  tri nagrade i to „Grand prix“ i dvije specijalne nagrade od čega je žiri dodijelio specijalnu nagradu karikaturistu Damiru Novaku iz Malog Mihaljevca. Tema je  festivala je slobodna. Ovaj festival je jedinstven po tome što mogu učestvovati samo žitelji bivših republika u sastavu Jugoslavije. U sklopu galerije postoji muzej humora i satire, gdje su izloženi između ostalog originalni stariji časopisi objavljivani u Hrvatskoj.

Novak je je u s time je  Muzeju, odnosno direktoru Aleksandru Ostojiću i voditeljici odjela Jeleni Bojović predao sam u svrhu popune svojeg fonda i primjerke lokalnih međimurskih humorističkih listova „Pikač“ i „Zlatna smoliga“ kao i komplet od dosadašnjih 7 kataloga međunarodnih izložbi u Čakovcu, i tako smo i Međimurci zastupljeni u muzeju. Muzej vode mladi ljudi vedrog duha i to je garancija da humor neće izumrijeti.

preneseno s: www.medjimurski.hr
objavio: Mladen Grubić

Scroll to Top Skip to content