Proštenje Svetog Valentina

U utorak, 14. veljače 2023. godine, u župnoj crkvi u Svetom Jurju na Bregu proslavljen je blagdan Svetoga Valentina, ujedno i prvo ovogodišnje proštenje u župi. Središnje misno slavlje u 11 je sati predvodio vlč. Nikola Markušić, župnik u Orehovici, uz suslavlje dekana preč. Ivana Hercega i dvojice umirovljenih svećenika: vlč. Josipa Horvata Ml., vlč. Ivana Novaka te domaćeg župnika vlč. Danijela Bistrovića.

Okupio se lijepi broj vjernika koji su dali slavu Bogu i svetom Valentinu o kojem je predvoditelj euharistije govorio u svojoj homiliji istaknuvši kako nam mnoštvo svetaca, poput njega, trebaju biti životni uzori. U našem modernom društvu često lutamo tražeći uzore među slavnima i poznatima, a to je pogrešan put. Uz to, ljudi stječu bogatstvo, a više gube nego što dobivaju jer se u obiteljima sve više primjećuje nesloga koja je posljedica gubitka vjere. Sve se više nastoji pronaći lakši put bez boli, trpljenje se smatra nepotrebnim, dok vjernici upravo u trpljenju pronalaze smisao nasljedovanjem Kristova puta. Svako se zlo pobjeđuje dobrotom, a svaki grijeh ljubavlju, tako slijedimo svetoga Valentina koji, živeći u vrlo teškim vremenima progona kršćana, nije gubio vjeru sve do kraja svog života. Upravo stoga molili smo da bismo svakim novim iskušenjem bili što bliže Bogu koji daje svoju ljubav u izobilju. Na kraju mise vlč. Danijel Bistrović zahvalio je Bogu na lijepom vremenu, svim okupljenim svećenicima i župljanima koji su uveličali proštenje. Sveti Valentin neka nas prati i štiti te bude svima nama jedan od uzora u životu.

preneseno s: www.zupa-svetijurajnabregu.com



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content