Dječji vrtić Žibeki iz Brezja očarava sa svojim povrtnjakom

Na kraju ulice u naselju Brezje, u adaptiranoj zgradi stare škole smjestio se mali dječji vrtić, u stvari Područni odjel čakovečkog Vrtića Žibeki. Četiri skupine mališana naši su ovotjedni kandidati za nagradu od 8.000 kuna.

Dočekali su nas, kako je to i inače, razigrani i raširenih ruku, jedva čekajući da nam ispričaju što sve rade u svom vrtiću, čime se još bave i ono najvažnije, po čemu su posebni. Drugim riječima, što to oni rade na drugačiji način od drugih. Istina, svaki je vrtić poseban na svoj način jer je i svako dijete individua za sebe i posebno.

Imamo najljepši vrt

Kako nam je zima na pragu, brzo su se obukli, navukli svoje gumene čizmice te nas poveli u veliko dvorište na čijem se kraju nalazi mali povrtnjak.

– Sada je naravno prazan, no tijekom ljeta brali smo paprike, rajčice, jagode, a do nedavno i patlidžan, rekla nam je Dijana Vugrinec, odgojiteljica srednje skupine.

Mališani su odmah uzeli grablje u ruke i spremno počeli čupati korov koji nemilice raste bez obzira na to što su nedavno imali radnu akciju i sve gredice očistili.

– Povrtnjak sadimo u suradnji s roditeljima koji donose presadnice i sjeme, potom svi zajedno to sve siju i sade.

Zajedno se štiha, kopa, greblja, zalijeva i radi sve što je potrebno. Imaju čak i dva mala plastična spremnika kojima se koriste kao komposterima u kojima rade kompost za vrt i to od raznih otpadaka.

Kroz sezonu djeca prate kako koja biljka raste i razvija se, kako cvate, koji kukci lete po njima, kako se razvija plod koji im u konačnici i teta kuharica spremi na salatu.

Za djecu je to cijeli istraživački pothvat jer sada u ruci imaju malu sjemenku, a potom veliki krastavac. Osim toga, na taj način uče kako raste koje povrće, kako izgleda, kojeg je okusa i navikavaju se na domaće povrće koje sami uzgajaju. Uz to još i uče kako se odvaja smeće i da se ostaci hrane ne bacaju u kante, već idu u kompostište kao vrijedno gnojivo za njihove biljke.

Uz povrtnjak i lipe, u dvorištu im rastu i maruni koje su već naučili brati pazeći pri tome da izbjegavaju velike bodlje.

Budući da sada nije vrijeme za vrt, s velikim nestrpljenjem očekuju prve pahulje i igre u snijegu. 

Prijateljstvo s vjevericama

Kako kažu, mogu se pohvaliti imenom Vrtić u prirodi. Naime, dvorište im graniči sa šumom koja se čisti i uređuje, samo za njih.

– Djeca vole ići u šetnju šumom, ističe odgojiteljica Vugrinec. Mogu trčati bez straha od prometa, promatrati razne životinjice, posebno ptice i vjeverice.

S vjevericama su se već i sprijateljili jer im često dolaze i u dvorište, na njihova stabla lipe. Kad se vani sve smiri i nema previše dječje buke, vjeverice skakuću po lipama na radost djece koja ih gledaju s prozora.

preneseno s: www.mnovine.hr
objavila: Vlasta Vugrinecaktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content