Društvo potrošača Međimurja: Počasni član Anđelko Nagrajsalović, a “potrošač godine” Željko Dvanajščak

Selnica 26. studenog 2022. – Sjednicu redovne godišnje skupštine održalo je Društvo potrošača Međimurja u Selnici u Društvenom domu.

Sjednica Skupštine započela je hrvatskom himnom te pozdravom dosadašnjima počasnim članovima DPM (Matija Posavec, Ervin Vičević, Udruga KORANA). Uz članove DPM sjednici su nazočili članovi Razvojne organizacije zaštite potrošača, saveza čiji je član u DPM, te Anđelko Nagrajsalović, načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu.

Željko Tomašić, predsjednik DPM, iznio je izvješće o jednogodišnjem radu i financijsko izvješće za 2022. godinu. U izvješću je posebno podvukao da su bez obzira na recesiju i korona krizu provedene sve planirane aktivnosti za 2022.

Zaposlena je jedna osoba, a na području informiranje, edukacije i savjetovanja potrošača DP ima otvorenu mrežnu stranicu www.dpm.hr, te mrežne stranice projekata koji su se provodili tijekom godine: „Info centar potrošača“ (www.savjetovaliste.info), „Djeca kao potrošači“ (www.djeca.dpm.hr) i projekta „tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u Hrvatskoj“ (www.euro.dpm.hr) koje se redovno održavaju. Svi projekti su besplatni za krajnje korisnije, tj. potrošače, zaključio je Tomašić.

Osim toga, Tomašić je istaknuo da je DPM u 2022. godini smo otvorilo online suradničku platformu (http://www.dpm.hr/platforma), te postavili mobilnu aplikaciju „Potrošač“ (https://play.google.com/store/apps/developer?id=Društvo+potrošača+Međimurja) , koja je prva mobilna aplikacija za informiranje potrošača u Hrvatskoj i dostupna svim potrošačima preko google-ove platforme „Trgovina Play“.

Tomašić je je u zaključcima konstatirao: – DPM je Operativni plan realiziralo u 80 %, tj. sve aktivnosti je uspjelo vrlo učinkovito prilagoditi uvjetima koje je diktirala Korona kriza, a nisu realizirane aktivnosti koje su tražila veća novčana izdvajanja zbog nedostatnih sredstava.

Financijski plan je realiziran 71,5% od planiranih sredstava i 100% od odobrenih sredstava (u dogovoru s Međimurskom županijom izradili smo jedinstveno izvješće o provedbi projekta za sve JSL).

Suradnja s JLS je dvojaka, s onim JLS koje su prihvatile sufinanciranje projekta DPM suradnja i koordinacija je bila da primjernoj razini, sukladno epidemiološkim mjerama, a JLS koje nisu prihvatile sufinanciranje projekta nisu prihvaćali niti bilo kakav oblik suradnje s DPM. Posebno je kvalitetna suradnja s Općinom Mala Subotica, Kotoriba, Nedelišće, Selnica i Sveti Juraj na Bregu.

Suradnja s Županijom je primjerna, te je temeljem inicijativa DPM Međimurka županija jedina županija u Republici Hrvatskoj koja objavljuje zaseban natječaj za sufinanciranje projekta udruga za zaštitu potrošača, te je na taj način omogućila da se u Međimurskoj županiji provodi projekt „INFO CENTAR POTROŠAČA“ jedino savjetovalište potrošača u Hrvatskoj koje vodi udruga za zaštitu potrošača.

Suradnja s firmama koje pružaju javne usluge nije zadovoljavajuća, treba je intenzivirati glede međusobne razmjene informacija o žalbama potrošača. Ostvarena je suradnja s drugim udrugama za zaštitu potrošača van Međimurske županije, ali treba intenzivirati suradnju s udrugama Međimurske županije koje mogu u svoje programe implementirati zaštitu potrošača.

Ostvarena je suradnja s sličnim udrugama van granica Hrvatske, ali treba uspostaviti tješnju suradnju posebice s udrugama iz okruženja gdje djeluje isti trgovački lobi.
Edukacija članova Društva je vršena planski, a nadalje posebnu pozornost treba posvetiti edukaciji u međunarodnim institucijama i njihovim edukacijskim programima.

Izvješće o jednogodišnjem radu je jednoglasno prihvaćeno, a potom su također jednoglasno usvojeni dokumenti za rad DPM u 2023. godini.

Na kaju su dodijeljena priznanja i zahvalnice zaslužnima, a valja istaknuti da je za četvrtog počasnog člana Skupština imenovala Anđelka Nagrajsalovića – načelnik Općine sveti Juraj na Bregu, a za „Potrošača godine” je izabran Željko Dvanajščak – aktivist DPM.

Skupštini je svečani ton dalo učešće i nastup tamburaša KUD Općine Selnica, čija je izvedba imala i turističku promociju Selnice i Međimurja.

preneseno s: www.mnovine.hr
objavila: Sanja Heric



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content