Čakovečka Posudionica s više od 1000 medicinskih pomagala najveća je u Hrvatskoj

Udruga “Pomoć neizlječivima” u Međimurskoj županiji djeluje od 2010. godine te se bavi promicanjem svijesti o različitim oblicima pomoći palijativnim bolesnicima. Broji oko 30 aktivnih volontera, a jedna od osnovnih aktivnosti je Posudionica medicinskih pomagala.

– Puno nas je zdravstvenih djelatnika, pa smo od početka djelovali tako da smo i na svojim radnim mjestima podizali svijest i govorili o palijativi. Dobro surađujemo s Domom zdravlja Čakovec, Županijskom bolnicom Čakovec, Hitnom službom, službama socijalne skrbi, lokalnim samoupravama, medijima i drugima – rekla je predsjednica Udruge Renata Bermanec, koja je znanje i iskustvo o navedenoj skrbi stekla na studiju palijativne skrbi u Velikoj Britaniji.

Bermanec sada radi kao koordinatorica palijativne skrbi u Međimurskoj županiji (u Domu zdravlja Čakovec) te je trenutačno jedina magistra znanosti palijativne skrbi u Hrvatskoj. U Udruzi su se, kaže, posvetili informiranju Međimuraca o ovoj u Hrvatskoj zasad nedovoljno razvijenoj vrsti skrbi.

– Od prvog dana održavali smo tribine po župama i općinama, i to jako puno znači jer palijativu ljudi često krivo doživljavaju: morali smo ih prvo naučiti što mogu očekivati. Sudjelujemo u edukacijama, organiziramo skupove, već nekoliko godina zaredom prije korone imali smo vrlo uspješan međunarodni skup na koji su nam došli kvalitetni strani predavači – otkriva Renata.

Ono što predsjednica ističe kao prednost u odnosu na druge, velike gradove, primjerice Zagreb, je da su jako dobro povezani s profesionalcima iz Bolnice i drugih zdravstvenih ustanova.

– Povezivanje s drugima je važno zato što je palijativa razmjerno nova grana, a nastojimo se povezati i s ostalima na razini Hrvatske. Zbog dobre suradnje i podrške možemo reći da imamo najveću posudionicu medicinskih pomagala u Hrvatskoj – ističe Renata te dodaje da su velik broj pomagala prikupili zahvaljujući općinama, župama, naravno i građanima, ali i projektima koje prijavljuju i provode.

Medicinski aparati

Uz razna pomagala, Posudionica ima i neke medicinske aparate, o čemu brigu vodi voditeljica Spomenka Tomašić, inače medicinska sestra u Dnevnoj bolnici Županijske bolnice Čakovec. Tomašić je u Udruzi aktivna od osnutka, a sada se, govori, mogu pohvaliti s više od 1000 pomagala.

– U početku smo imali svega dva bolesnička kreveta, a danas smo došli na 74, s tim da ih je više od polovice električnih. Najviše imamo upravo kreveta i antidekubitalnih madraca, a tu su i invalidska kolica, toaletne stolice, “princeze”, razne vrste hodalica, pomagala za kadu te štake. Imamo i medicinske aparate: koncentratore kisika, odnosno oksigenatore i aspiratore, koji puno pomažu pacijentu kod kuće i bez kojih neki ne bi mogli – otkrila je Tomašić.

Ono što je važno istaknuti je da Udruga posuđuje medicinske aparate jer njima barataju zdravstveni radnici i jer surađuje s bolničkim liječnicima koji određuju njihovo posuđivanje.

– Ako nekomu, primjerice, treba koncentrator kisika, komuniciramo s pulmologom iz Bolnice koji nam napiše nalaz da je potrebna posudba koncentratora s određenom dozom protoka kisika. Kada ovamo dođe član obitelji, mi pripremimo aparat, poučimo kako ga koristiti i sve objasnimo. Ako bilo što treba, uvijek smo na vezi i dostupni. Zatim mobilni tim i zdravstvena njega u kući, odnosno patronažna sestra, dolaze k pacijentu doma i kontroliraju funkcionira li dobro korištenje aparata. Naši volonteri, koji nisu zdravstveni djelatnici, ne barataju tim aparatima, ali su educirani za sve ostalo. Aparate, dakle, ne možemo dati bez liječničkog odobrenja – objasnila je voditeljica Posudionice.

Potrebe

Dodala je da od članova obitelji pacijenata koji su preminuli i više ne trebaju pomagala prikupljaju pelene, uloške, vrećice, katetere i sve ono što su dobili od HZZO-a.

– Sve to prosljeđujemo dalje. Godišnje oko 400-500 paketa pelena doniramo Bolnici, pogotovo sada u vrijeme korone, kada je bilo jako puno pacijenata na odjelima. Naime, kada pacijent dođe u Bolnicu, nema pravo na pelene. Mnoge obitelji nisu u mogućnosti kupovati pelene i 100-tinjak kuna za jedan paket je njima jako puno, tako da im svaka donacija dobro dođe – ističe Bermanec.

Međutim, navodi da njihova pomagala nisu zamjena za ono što pacijent može dobiti putem HZZO-a, već su tu da brzo uskoče kada zatreba jer se ponekad, kaže, dogodi i da pacijent premine prije nego što dobije rješenje HZZO-a i pomagalo. Sve što se posudi, vrati i donira bilježi se, a sva pomagala označena su brojevima. Od oko 1000 pomagala, oko 500 ih je stalno u optjecaju, pogotovo bolesnički kreveti, koji nisu dostupni putem HZZO-a, a potrebe su velike, stoga je bilo neophodno postaviti neka pravila.

– Često nas zovu pacijenti koji nisu palijativni, recimo pacijent koji je imao moždani udar. Istina, i njima trebaju kreveti, ali to su bolesnici koji mogu živjeti još dugo, a mi ga ne možemo posuditi na 5, 10 ili više godina. Onda takve pacijente usmjeravamo na druga mjesta. Osim toga, pomagala ne posuđujemo u staračke domove jer nemamo dovoljan broj da bismo snabdijevali sve staračke domove. Pomagala idu isključivo doma k najtežim bolesnicima – rekla nam je Tomašić.

Za kraj, obje naše sugovornice slažu se da Posudionica ne bi mogla tako dobro funkcionirati da nema vrijednih volonterki.

– Bez njih Posudionica ne bi mogla opstati – zaključila je Tomašić, a predsjednica je dodala: – Uvijek smo tu za razgovor i podršku onima koji dolaze po pomagala, ali i kada ih vraćaju. No u Udruzi, i palijativi općenito, jedino nam nedostaje mladosti, no nadamo se da će se i to promijeniti.

Pomagala raspoređena na trima lokacijama

Posudionica djeluje na trima lokacijama. Jedan je prostor kraj crkve sv. Nikole u centru Čakovca, u Katoličkom domu, gdje su pohranjena razna manja pomagala. Drugi prostor nalazi se u podrumu Županijske bolnice, gdje im je ravnatelj ustupio prostoriju u kojoj se od svake vrste pomagala nalazi po nekoliko komada, pa kako se prazni, tako ga pune, rekla je Tomašić. Treća lokacija je prostor bivše vojarne, to je veliki županijski prostor u kojem se nalaze velika pomagala kao što su kreveti i ostalo.

Volonterke su u Posudionici u Katoličkom domu dežurne utorkom i četvrtkom od 14 do 15 sati, a za posuđivanje tijekom ostalih dana potreban je prethodni dogovor.

preneseno s: www.regionalni.com
objavila: Martina Lončar Petrinjak



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content