To je sport na koji se navučete koˈ na drogu

Ivan Dobošić iz Lopatinca u svojoj kolekciji automobila ima neke od jedinstvenih primjeraka oldtimera.

U više od desetak godina skupio je čak pet automobila, od kojih su neki pravi raritet.

Kako je sve krenulo i što je potrebno za održavanje „limenog ljubimca“, ispričao nam je u kratkom razgovoru.

– U svojoj kolekciji imam pet oldtimera. Jednog Opela, dva Mercedesa od kojih je jedan Mercedes-Benz 220 Cabriolet iz 1951. godine, Packarda i Dodgu iz 1917. godine. Moj hobi traje više od desetak godina,a čini se da je ta ljubav zahvatila i dvojicu mojih sinova, Davora i Daria. U vrijeme kada je moja supruga bila živa, i ona je podržala tu moju ljubav. Kada sam kupio prvi automobil zakovitlala se ta moja „ovisnost“. To vam je koˈ droga. Krenete s jednom i na kraju završite s njih pet, govori nam Ivan kroz smijeh.

Kupovina oldtimera nije tek „uzaludno“ bačen novac.

– Stari automobili dobar su ulog. Ti automobili svakog dana vrijede sve više. Doduše, teško ih je održavati. Morate imati uvjete da biste ih posjedovali. Trebate i novac i prostor i ljubav, prije svega. Teško je danas u Hrvatskoj pronaći mehaničare koji ih znaju održavati. Ja srećom imam ljude koji vjerujem i kojima već godinama u ruke predajem svoje automobile.

Za jednog od dugo željenih automobila, Ivan je otišao čak do Amerike.

– Od svih automobila koje imam, najviše sam si želio Packarda. To su luksuzni automobili koji su se počeli proizvoditi 1899. godine, pa sve do 1958. godine kada je proizvedena zadnja serija. Packarda smo ja i moj prijatelj Robert Kušar prije pet godina doveli iz Californije. E to je bila avantura. Dva smo tjedna lutali po Americi tražeći automobil. Otišli smo ciljano. Prošli smo sve, od sjevera do juga! Kad idete kupiti automobil, dogovori rijetko funkcioniraju. Morate otići tamo, pregledati automobil i kupiti ga na licu mjesta. Nakon što smo ga našli, odvezli smo ga u Los Angeles u luku i kontejnerom ga ga dovezli u Europu, priča nam Ivan.

Na pitanje je li to kraj ili planira svoju kolekciju proširiti još kojim primjerkom, Ivan Dobošić samo se osmjehnuo. Može se tako naslutiti da bi nekad u budućnosti njegova kolekcija mogla biti uljepšana još kojim primjerkom.

preneseno s: www.medjimurski.hr
objavila: Blanka Lozić
foto: S. Hranilović



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content