Ravnateljica OŠ Prelog branila boje Hrvatske na Vatrogasnoj olimpijadi u Celju

– Aktivna je u obrazovanju, kulturi i vatrogastvu. Živi u stvarnosti i ima svoje prioritete kojih se drži, a za koje je sigurna da su i ostvarivi. Sve što radi je detaljno razrađeno i to iz razloga što ju jako pogađaju eventualne pogreške, a koje su neizbježne, pogotovo u vatrogasnim vježbama. Ona ne zna za tremu pred bilo koji nastup, osim uoči nastupa na vatrogasnom natjecanju. Mislim da je razlog za dodatnu tremu u mogućnosti neočekivane pogreške na koju u određenom trenutku ne može utjecati – “nacrtao” je 49-godišnju Melitu Trupković riječima, Damir Novak, naš poznati karikaturista i mentor-voditelj ženskog vatrogasnog odjeljenja u kategoriji “B” u DVD-a Mali Mihaljevec u kojem je Melita na zadatku “navala 1”.

Autor ovog priloga godinama prati rad DVD-a i zaslužnih pojedinaca u njima, a takvih srećom ima napretek. Nikada do sada nije naišao na slučaj poput ovog gdje je ravnateljica jedne velike OŠ aktivna u jednom malom DVD-u koji je postao poznat u svijetu, i to nakon posljednje Vatrogasne olimpijade netom okončane u Celju. Njezino vatrogasno odjeljenje u kategoriji Žena “B” tamo je osvojilo brončanu medalju, a biti treći među svjetskim vatrogasnim odjeljenjima nije mala stvar. Dovoljno je reći kako je san svakog vatrogasca doseći to natjecanje, to je kao osvajanje najvišeg vrha na svijetu.

49-godišnja Melita je u Mali Mihaljevec doselila prije 18 godina. Udana je, majka dvoje djece od 12 i 15 godina. 25 godina radi u odgojno-obrazovnom sustavu. Po struci je učiteljica razredne nastave – mentorica, trenutno ravnateljica Osnovne škole Prelog u kojoj je od 2004. godine.

Kada ste se vezali za vatrogastvo, ima li za to “krivac”?

– Prije 13 godina, a na inicijativu našeg sadašnjeg mentora Damira Novaka, jer se je tada u sklopu našeg DVD-a oformila ženska “B” ekipa koju je on spremao za dalekosežne ciljeve. Tu je u “glavi vidio” mene, imao je ulogu za mene. Prihvatila sam je i time postala članicom DVD-a. S vremenom sam postajala sve sretnija i ponosnija jer pripadam velikoj obitelji hrabrih i plemenitih ljudi.

– Humanitarno djelovanje je usko vezno i uz sam posao koji radim tako da me veseli da mogu iz prve ruke učenicima pričati o tome i poticati ih na isto, kao i na sudjelovanje u natjecateljskim ekipama podmlatka i mladeži.

Kako dugo ste kao članica ekipe na međimurskom i državnom natjecateljskom vrhu?

– Najveće zasluge što smo na samom natjecateljskom vrhu već 13 godina pripadaju svakako našem mentoru, Damiru Novaku kao i svim članicama ekipe. Ipak, bez podrške i razumijevanja članova naših obitelji ne bismo uspjele jer kad je sezona, natjecanja, treninzi i putovanja su česti pa nas puno nema doma – kaže, a na upit, znaju li njezine kolege za njezinu plemenitu djelatnost, rekla je:

– Dok sam bila učiteljica u Područnoj školi u Cirkovljanu malo kolega je znalo čime se bavim. Informacija o tome se proširila kad sam prije 4 godine prešla u matičnu školu u Prelog, a najviše zahvaljujući društvenim mrežama.

Po vašem mišljenju, kakva ste vatrogaskinja?

 Kao i u svakom poslu, tako se i ovdje trudim biti odgovorna i uključena u sve aktivnosti koje se organiziraju od strane DVD-a. Ove godine prošla sam edukaciju i stekla zvanje vatrogasac. Na natjecanjima se trudim vrhunski odraditi svoju dionicu. Uvijek imam tremu prije natjecanja jer znam da uspjeh cijele ekipe ovisi i o meni.

I sada ono ne manje važno. Jeste li imali prilike sudjelovati u kojoj vatrogasnoj intervenciji?

– Ne, do sada nisam imala prilike sudjelovati na vatrogasnim intervencijama, ali na svaki poziv ću se rado odazvati – hrabro i odlučno će.

Kako “tumačite Celje” i kako još dugo namjeravate biti u vatrogastvu?

– Iako je olimpijada vrh vatrogasnih natjecanja i nevjerojatno životno iskustvo, ipak bih ispred toga stavila članice ekipe i našeg mentora, naša zajednička druženja, putovanja i prekrasna iskustva. U natjecateljskom dijelu ću ostati dok bude ekipe i volje, a u samom vatrogastvu bit ću do kraja jer mi životni moto to nalaže, a ima li nešto korisnije i ljepše nego biti službenica humanosti? – završila je protupitanjem.

Dodala je kako u svemu tome ima veliku obiteljsku podršku supruga Ivice, kćerke Lucije i sina Abela jer bez toga ne bih bila toliko dugo u ekipi.

– Veseli me da su se djeca već uključila u rad DVD-a i sudjelovala na vatrogasnim natjecanjima – radosno će dodati.

Viđamo vas i na glazbenim pozornicama?

– Uz pjesmu sam vezana od 2020. godine kad sam se uključila u čakovečku Žensku vokalnu skupinu “Pučpuljike” s kojima također odlazim na razna natjecanja i nastupe – zadovoljno će.

Pitajući je za njezino sutra, odgovorila je:

– Poučena iskustvom, ne radim dugoročne planove. Trudim se uživati u onome što trenutno jest.

Gotovo svaki u svom hobiju ima uzore. Koji su vam u vatrogastvu, a tko u pjesmi?

– U vatrogastvu ne mogu izdvojiti nekog posebno jer je svaki vatrogasac uzor, ali u pjesmi svakako tetu Lizu i Ladarice – završila je razgovor.

Dodat ćemo k tome njezinu elokvenciju, spremnost za suradnju koju je pokazala kada smo od nje za naše potrebe iz Celja dobivali natjecateljske vijesti. Hvala joj zbog toga!

Svaku sredinu u odgojno obrazovnom sustavu predstavlja njen ravnatelj. Preloški će zacijelo biti ponosan jer ga od sada predstavlja i olimpijka, broncom ovjenčana, a takvih, moramo priznati u tom sustavu gotovo da nema ili ih uopće nema.

preneseo s: www.medjimurski.hr
objavio: Mladen Grubić
foto: S. Benč/M. Grubić/osobna arhiva



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content