Hvalospjevi za Damira Novaka i 7. Dane humora u Malom Mihaljevcu

I ovogodišnji Dani humora u Malom Mihaljevcu bili su obogaćeni izložbom članova Hrvatskog društva karikaturista. Mali Mihaljevec imao je čast vidjeti karikature naših najeminentnijih karikaturista, a imat će i nadalje jer je izložba podno šatora preseljena u u središte mjesta u tamošnji Društveni dom. Izloženo je 61 karikatura od 36 autora. O HDK govorio je i član društva Željko Pilipović. Kao član Izvršnog odbora HDK Damir Novak, domaći „dečko“, koji upoznao je prisutne o radu društva i o samoj izložbi koja je bila postavljena u velikom šatoru.

Okupljeni su izrazili žaljenje što otvaranju izložbe, odnosno poprtnim sadržajima, nije bio nazočan prvi čovjek HDK. On je skladno manirima kulturnog čovjeka skupu uputio pismo u kojem stoji:

– Dragi prijatelji karikature, žao mi je što ovaj put baš nitko iz Izvršnog odbora HDK, osim naravno domaćina I našeg kolege Damira Novaka, nije bio u mogućnosti doći na otvorenje naše izložbe I podružiti se s vama, kako smo to uvijek do sada sa veseljem radili. Krivica za to nalazi se prije svega u činjenici da su naši članovi sve stariji I stariji, pa je tako sada već velika većina u mirovini. Suprotno tvrdnji mnogih umirovljenika kako tek u mirovini više nemaju vremena ni za šta, u našem slučaju radi se upravo o suprotnoj situaciji. Previše slobodnog vremena I očito još uvijek prevelike mirovine, omogućile su našim članovima da se razmile diljem Lijepe Naše, ponajviše na more, ali I po kletima. No, ipak je puno važnije da večeras imate priliku vidjeti naše novije radove, nego nas same. Nadam se da ćete se dobro nasmijati, ali I zamisliti nad ponekom porukom koju pokušavamo poslati kroz naše radove. Nadam se da ćemo u slanju tih poruka biti uspješniji nego ozbiljnim porukama , dopisima I žalbama koje smo u posljednje vrijeme slali našem resornom ministarstvu I resornoj ministrici kao I drugim institucijama kao što je npr. Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, koji su tu navodno radi nas, a ne mi radi njih. Nije možda vrijeme I mjesto, ali moramo se požaliti na odnos tih institucija prema hrvatskoj karikaturi koji se ove godine opasno približio donjoj granici izdržljivosti. Upravo radi toga, posebno cjenimo sredine kao što je vaša, koje I dalje prepoznaju karikaturu kao nešto vrijedno. Bez namjere da to zvuči pompozno I patetično, ali upravo takve sredine daju nam dodatnu snagu za bavljenje ovim sizifovskim, ali lijepim poslom.

Damir Novak, kojem svi zajedno zahvaljujemo I realizaciju ove izložbe, najbolji je dokaz kako su entuzijazam , dobra volja I upornost najvažniji . Da sam sada s vama, sasvim sigurno bih puno opširnije hvalio Damirov doprinos karikaturi I djelovanju Hrvatskog društvo karikaturista, kako u umjetničkom I autorskom smislu tako I u organizacijskom, pa ću samo spomenuti da je on ovogodišnji dobitnik nagrade OSKARIKA koja se tradicionalno dodjeljuje našem najuspješnijem članu na međunarodnim festivalima za prethodnu kalendarsku godinu.

A o njegovom radu na organizaciji izložbi I svekolikom promicanju karikature vrlo dobro znate I svjedočite tome I sami.U nadi da ćemo se brzo družiti I u živo, srdačan pozdrav svima u ime svih članova Hrvatskog društvo karikaturista.

Davor Trgovčević, predsjednik Hrvatskog društvo karikaturista

Ima li ljepšeg završetka i pohvale adresirane na Međimurca Damira Novaka?

preneseno s: www.medjimurski.hr
objavio: Mladen Grubić



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content