Mirjana Korunić: “Važno mi je da se i u Udruzi slažemo poput obitelji”

Uz blagdan Jurjeva, 23. travnja, općinske je dane nedavno obilježila Općina Sveti Juraj na Bregu.

Na svečanoj sjednici lokalnoga Općinskog vijeća dodijeljene su nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama, a Zlatnik “Grb Općine Sveti Juraj na Bregu” pritom je dodijeljen Mirjani Korunić iz Zasadbrega.

Mirjana je zaljubljenica u međimursku kulturnu baštinu. Članicom je KUU Zasadbreg više od dvaju desetljeća, dok je predsjednica Udruge već 15 godina. Na probe s radošću odlazi s obitelji, jer su i suprug Zlatko te sinovi Danijel i Denis, potonji uz podršku supruge Gabrijele, uključeni u rad društva. Na naš upit kako je doživjela saznanje da joj je dodijeljen “Grb Općine”, rekla je da na Zlatnik prvenstveno gleda kao na nagradu svih u Kulturno-umjetničkoj udruzi.

– U tom trenutku osjećaš se posebno, drago ti je da netko prepoznaje sav trud koji si uložio i rezultate rada. Važno mi je da se i u društvu slažemo poput obitelji – objašnjava Mirjana.

Neslužbeno 30-godišnjaci

Zanimljivo je da je Udruga djelovala i nekoliko godina prije službene registracije.

– Najstarija sekcija KUU Zasadbreg je maškarska sekcija, koja postoji od veljače 1992. godine, što znači da društvo neslužbeno zapravo slavi 30 godina djelovanja. Kažem neslužbeno zato što je Udruga službeno registrirana tek 1999. godine. Između utemeljenja maškarske sekcije i registracije u sklopu Kulturno-umjetničke udruge djelovao je i zbor.

Maškarska sekcija

Tijekom 2000. osnovane su folklorna i tamburaška, a 2001. godine i dječja folklorna sekcija. Ženska vokalna skupina formirana je pak 2006. Sve navedene sekcije još uvijek djeluju. Tamburaše je u početku vodio Zlatko Bacinger, a folkloraše Sanja Bacinger. Oboje su se izrazito potrudili kako bismo opstali – naglašava predsjednica KUU Zasadbreg.

Folkloraše trenutačno vodi Hrvoje Horvat iz Nedelišća, dok je voditelj starijih tamburaša Miroslav Novak. Mirjanin sin Danijel učitelj je pak mladim tamburašima, kaže ona s neskrivenim ponosom u glasu.

– Dječju folklornu sekciju vodi Barbara Dunjko, dok Ivana Tkalec stoji za kormilom Ženske vokalne skupine. U sklopu etno sekcije prikupljamo stare zanimljive predmete, kojima su se nekad služili naši stari. Od 2007. godine čuvamo ih u izložbenom etno kutku.

Puno smo putovali i skupili prekrasne uspomene – bili smo u Bugarskoj, Makedoniji, Švicarskoj, Novome Sadu… Djeci su takva sjećanja osobito važna – ističe Mirjana.

Što se tiče mladih u KUU Zasadbreg, dodaje da su neki od njih doista uporni pa su praktički odrasli uz Udrugu.

– Veliko nam je veselje kad mladi ostaju, ali i boli kad odlaze. Dosta djece dolazi iz drugih krajeva – jednu članicu iz Praporčana, primjerice, već desetak godina roditelji dovoze na probe. Podrška roditelja, ali i ohrabrivanje kad se djeca zasite, svakako su važni kako bi ustrajala u redovitosti – mišljenja je predsjednica Udruge iz Zasadbrega.

Nastupi i planovi

U tipičnoj godini nastupaju 35-40 puta, a sudjeluju i u nebrojenim drugim angažmanima. Jedne su godine, navodi Mirjana, imali tristotinjak aktivnosti, što je gotovo jedna dnevno!

– Naših je zadnjih nekoliko nastupa bilo na Predsmotri “Međimurske popevke” u Donjem Kraljevcu, na Jurjevo za Dan Općine Sveti Juraj na Bregu, a ženska vokalna i dječja sekcija nastupile su i na Matulovu gruntu u Frkanovcu na prvim ovogodišnjim Danima otvorenih vrata, kao i na 13. Dječjoj smotri međimurskih popevki u Svetome Martinu na Muri – nabraja dobitnica općinskog Zlatnika.

Tamburaši će pak 15. svibnja svoje umijeće pokazati na 26. Smotri tamburaških sastava i orkestara u Mačkovcu, dok 38. Smotra “Međimurske popevke” slijedi 4. lipnja u Nedelišću, a 21. Smotra međimurskog folklora 18. i 19. lipnja u Donjoj Dubravi.

Članovi KUU Zasadbreg planiraju nastupiti i na Ljetnom karnevalu u Novome Vinodolskom. Dječja sekcija nastupit će povodom mjesnog proštenja, a ponovit će i Lejtne huncutarije, koje su se lani održale prvi put. U zagrebačkoj Dubravi predstavit će se u rujnu, dok manifestaciju “Pozdrav jeseni” održavaju u listopadu.

preneseno s: www.regionalni.com
objavio: Ivan Goran Herman



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content