INICIJATIVA DVIJU ŽUPA Istraživači s bregova kreću u arhive!

Proučit će crkvenu građu, vizitacije, ali i drevnu mitologiju dviju župa…

U župnom dvoru u Pleškovcu rodila se ideja koja je ‘pala’ na plodno tlo. Župnik Ivica Puškadija mlađi pokrenuo je inicijativu kako bi dvije susjedne župe – Sveti Juraj na Bregu i Gornji Mihaljevec – dobile svoju monografiju. I to ne strogo gledano crkvenu, već sveobuhvatnu koja će govoriti o razvoju toga kraja od pamtivijeka. 

– Stvar je u tome da je Župa Gornji Mihaljevec prije nešto više od dvije stotine godina bila filijala naše Župe. Ta građa dosad nije obrađena, Župa Sveti Juraj je stara i ima mnogo arhivske građe. Proučit ćemo brojne povijesne izvore, posjetiti arhive u Mađarskoj pa čak i Vatikanu. Ovime se mislimo ozbiljno pozabaviti, želimo kvalitetan proizvod, a ne da se samo nešto odradi – kazao je župnik Puškadija za List Međimurje. 

SURADNJA

Načelnici su se složili te je riječ o projektu dviju općina i dviju župa. Mladi mihaljevski župnik Mislav Mikac je “u priči”, a sa svojim iskustvom u obradi povijesne građe pridružio se i Anđelko Koščak, župnik iz Mačkovca. Angažiran je povjesničar Zoran Turk iz Murskog Središća, kao i mještanka “jurovske fare” Ines Virč, kustosica – pedagoginja iz Muzeja Međimurja, i istraživači su već krenuli u potragu!

– Bit će u monografiji sve, i crkveni i svjetovni dio. Ionako je to povezano jer su najvažniji izvor podataka iz tih vremena crkvene vizitacije. Naš župnik prikuplja građu otkako je došao. Rado bismo da monografija bude dovršena ove godine. No, da se ne zalijećemo, okvirni je plan da ju dovršimo do idućeg Jurjeva. U svemu ovome vidimo i turistički potencijal. Bit će stoga, oko mitologije, angažirana i Lidija Bajuk – otkrio nam je Anđelko Nagrajsalović, načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu.

A kada bude dovršena, monografija će zasigurno odati i mnogo više o starom nazivu – Sveti Juraj na vodama.

preneseno s: www.emedjimurje.hr
objavio: Izak Vrtarić



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content