Želimir Toma, vlasnik Biljne mehanike iz Vučetinca: Kako uštediti novac i sačuvati tlo za buduće zdrave generacije?

Počelo je proljeće, a s njim i primjena sredstava za zaštitu bilja. Od 2016. godine svi OPG-ovi obvezni su po zakonu kontrolirati ispravnost svojih prskalica te ih registrirati. Osim ispravne mehanizacije za prskanje, prije upotrebe pesticida najvažnija stvar koju trebate učiniti je pročitati upute u kojima su točno navedene doza i koncentracija. Samo ispravnom primjenom pesticida dobivamo željene rezultate, a tlo ostavljamo nezagađeno za buduće generacije. Cijene umjetnih gnojiva i zaštitnih sredstava otišle u nebo, zašto trošiti više, a dobiti manje?

U cilju poboljšanja kontrole hrane u Europskoj uniji donesen je cijeli niz zakonskih propisa koji je stvoren kako bi pružio informaciju potrošaču na koji način je proizveden određeni poljoprivredni proizvod koji kupuje. U današnje vrijeme potrošač želi znati ne samo odakle je proizvod koji kupuje, već i njegovu zdravstvenu ispravnost. Jedna skupina znanstvenika pripremala je svu stručnu i pravnu dokumentaciju u vezi s velikim područjem izobrazbe rukovatelja i svih potencijalnih korisnika pesticidima. Najveći redni teret u to vrijeme odradila je stručna grupa koja je morala sve pesticide odnosno aktivne tvari uskladiti s propisima Europske unije. Tako je 2014. godine donesen Zakon o održivoj uporabi pesticida u čijem je donošenju učestvovao i naš sugovornik Želimir Toma, vlasnik tvrtke Biljna mehanika iz Vučetinca, koji nam je rekao: – Godine 2016. osnovao sam tvrtku Biljna mehanika, jer kad se promijenio zakon, vidio sam da na tržištu postoji potreba za djelatnošću pregleda i registracije strojeva za primjenu pesticida, prskalica i raspršivača. Tvrtka je ovlaštena od strane Ministarstva poljoprivrede za pregled, ispitivanje i registraciju strojeva (prskalice i raspršivači) za primjenu pesticida. Redoviti pregled uređaja za primjenu pesticida propisan je Zakonom o održivoj uporabi pesticida i Pravilnikom o uređajima za primjenu pesticida, a naša tvrtka provodi ispitivanje i registraciju strojeva za primjenu pesticida. Biljna mehanika jedna je od pet ovlaštenih tvrtki u Hrvatskoj i jedina u široj okolici koja ima ovlast ispitivanja. Danas poslujemo na području Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije. Naš tim je sastavljen od petero stručnjaka koji imaju višegodišnje iskustvo u zaštiti bilja i primjeni sredstava za zaštitu bilja. Na raspolaganju imamo i širok spektar rezervnih dijelova za prskalice i raspršivače (atomizere) renomiranih proizvođača, komplete zaštitne opreme (odijela, rukavice, naočale, maske), kao i sredstva za čišćenje i čuvanje strojeva od kemikalija.

Kako je sve započelo?

– Kad sam završio fakultet, priča nam Želimir, radio sam na poslovima zaštite bilja. Kako su se mijenjali zakoni, vidio sam tu svoju priliku, jer je ljude trebalo educirati, kako bi shvatili i vidjeli korist od pregleda. Priča je jednostavna: ako je raspodjela tekućine nepravilna (što se dešava ako je raspršivač ili prskalica neispravna), velika je mogućnost ponovne pojave štetočinja što uzrokuje dodatne ekonomske i ekološke probleme. I to su naši poljoprivrednici brzo shvatili. Registracija traje tri godine i košta za prskalice do 12 metara širine 520 kuna. Ja i moji djelatnici izlazimo na teren i na gospodarstvu pregledamo prskalicu, složimo ju tako da zadovoljava uvjete. Važno je pritom saslušati, čuti kakva iskustva su na terenu i tako detektirati moguće probleme. Na temelju dobivenih informacija savjetujemo se s poljoprivrednicima što i kako raditi da bi bili učinkovitiji. Danas je u poljoprivredi sve više mladih, obrazovanih generacija koje vole prihvatiti savjet, i to je dobar pomak.

Stariji su ponekad teže prihvaćali savjete jer su radili kako je to bilo uobičajeno, ali ipak vide kad ima rezultata i onda rado prihvaćaju savjet.

U Hrvatskoj trošimo najmanje umjetnih gnojiva, a imamo najzatrovanije tlo fosfatima.

Nameće se pitanje kako je to moguće. Moguće je, kaže Želimir, jer se nepravilno koristimo umjetnim gnojivima i ne poštujemo struku. U Međimurju imamo vrhunsku Stručnu službu, među najboljima u Hrvatskoj, kojoj možemo povjeriti analizu tla i koji će vam točno reći što fali zemlji i kako je ciljano dohraniti. Bitna stvar je da se poljoprivrednici upozoravaju na prisutnost zaostalih pesticida u podzemnim vodama. 70-ih godina prošlog stoljeća za tretiranje svih usko i širokolisnih korova upotrebljavao se Radazin, koji ima aktivnu tvar triazin, koji se kao takav sad pojavio u podzemnim vodama, pa se tako sad ide na smanjenje vode, a time i škropiva po jedinici površine.

Dobar su primjer naši vinogradari koji masovno prihvaćaju Savjetodavnu službu i rade strogo po njihovim uputama. To se očito vidjelo kad je vinograde zahvatila žutica.

Ne “za svaki slučaj”, nego točno po uputama!

U pesticide se ubrajaju i sredstva za zaštitu bilja koja su uglavnom kemijskog, ali mogu biti i biološkog podrijetla, a upotrebljavaju se u poljoprivredi, šumarstvu te nepoljoprivrednim i javnim površinama za kontrolu i suzbijanje štetnih organizama bilja kao što su biljni patogeni i bolesti, kukci, nematode, grinje, štetni glodavci i korovi te drugi štetni organizmi bilja. Svi pesticidi imaju svoja uputstva. Međutim, bila je uvriježena navika da se ne drži uputstva. Npr. u Belici se prskala krumpirova zlatica. Ako je trebalo hektar prskati jednom litrom, naši su poljoprivrednici vrlo često prskali 1,5 litara po hektaru, “za svaki slučaj”.

Takvo nepoštivanje uputa dovelo je do toga da taj insekticid nije djelovao. Prilikom primjene, neophodno je upotrijebiti najbolju metodu tretiranja, u smislu dobre prakse za zaštitu bilja i zaštite životne sredine.

Stoga, kako bismo zaštitili svoje biljke, treba prskati prema točnim uputama. Savjetovati se sa savjetodavnom službom koje pesticide primijeniti, jer svako područje ima neke svoje posebnosti koje treba pri tome uvažavati. Prilikom primjene, neophodno je upotrijebiti najbolju metodu tretiranja, u smislu dobre prakse za zaštitu bilja i zaštite životne sredine.

Trgovine pesticidima imaju stručnjake, agronome, koji znaju i savjetuju kupce o zaštiti bilja. Preporučuje se informirati se i putem poljoprivrednih emisija, lokalnih tjednika… Kao i izmjenjivati iskustva s drugim poljoprivrednicima jer na našem području djeluju možda drugi herbicidi jer je drugačija struktura tla, korova…Bitno je pročitati uputstvo i držati ga se, te primijeniti točnu količinu sredstva i vode po jedinici površine, slušati struku, iskustva kolega i Savjetodavne službe.

Isto tako svi zaposlenici Biljne mehanike prvenstveno su tu da educiraju i daju savjete, kako bi se poboljšala učinkovitost samog prskanja, završio je priču Želimir Toma.

Oprez! Kazne od 5000 do 50.000 kuna!

Za sve koji ne poštuju propise i zanemare na vrijeme registrirati svoj uređaj za primjenu pesticida, što iz nehaja ili nemara, Ministarstvo je propisalo drakonske kazne od 5000 do 50.000 kuna.

preneseno s: www.mnovine.hr
objavila: Snježana Zorković
foto: Zlatko Vrzan



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content