OTVORENJE 15. izložba karikatura u sklopu humanitarnog adventa u Malom Mihaljevcu

Izložbu je otvorila predsjednica udruge žena Mali Mihaljevec Kornelija Mesarić

Otvorena je 15. izložba karikatura u sklopu humanitarnog adventa u Malom Mihaljevcu. Organizator izložbe je udruga žena Mali Mihaljevec uz pomoć karikaturiste Damira Novak te pokroviteljstvom Općine Sveti Juraj na Bregu i potporom udruga u mjestu.

Izložbu je otvorila predsjednica udruge žena Mali Mihaljevec Kornelija Mesarić koja je predstavila autora i njegovo djelovanje od samog početka pa do danas. Prisutnima se obratio i karikaturist Damir Novak i dodao da mu se ponekad učini da je nivo apsurda i gluposti u našoj realnosti jedino moguće prikazati karikaturom, a to jako dobro radi naš današnji gost Predrag Raičević. Član je izvršnog odbora HDK i godinama važna karika Hrvatske karikature.

– U svom se dosadašnjem radu bavio dizajnom, skoro pa cjelokupnog grafičkog asortimana (osim novčanica, vrijednosnih papira i Covid putovnica). Život pod Covidom-19 ostavit će sigurno tragove na sve nas, zato se držimo one stare izreke „Smjeh je najbolji i svima dostupan lijek“, a Grunf iz Alan Forda izjavljuje da je ovo najbolje vrijeme za studiranje medicine, jer momentalno postoji samo jedna bolest i nekoliko sojeva. Iz svojeg iskustva znam da karikaturisti obično malo pričaju, ali se i nadam da to nije slučaj sa Predragom – rekao je Novak te dao riječ autoru.

Svoje radove predstavio je karikaturist Predrag Raičević dipl.ing.graf.tehnologije. Živi i radi u Zagrebu, koji se obraćanjem prisutnima zahvalio na organizaciji i pozivu.

Prisutnima se obratio i predsjednik VMO Mali Mihaljevec Vedran Kovačić, kao i predsjednik Udruge mladih Ivan Mesarić.

Prva Predragova karikatura objavljena u Novom listu sada već davne 1996. To je bio kao neki početak iako je crtao još od ranog djetinjstva, a nešto ozbiljnije, od srednje škole. Tada je želio crtati stripove, no nakon nekoliko godina i odustao, a razlog tome je njegov odgovor: ( puno se, brate, mora crtat, a rezultati sporo dolaze…) i dodao da se takav rad tada slabo kod nas isplatio (a nešto sumnjam da je danas situacija išta bolja) pa je i to bio jedan od razloga što je prešao na kratku formu geg karikature – em se zezam em lako nacrtam…

U međuvremenu je sazrijevao kao autor – prvenstveno u izražajnom smislu i razvio prepoznatljiv rukopis bez obzira na potpis. A što se tiče potpisa, do prije šest sedam godina radove je potpisivao sa ‘ZIG’ – to mu je nadimak koji je stekao u srednjoj (ne sjeća se ni kako ni zašto) – pa mu se činilo zgodnim da time označi svoje radove, naročito na samom početku karikaturističkog staža, jer tada baš i nije bio nešto naročito zadovoljan kako su mu radovi izgledali, a opet bili su njegovi, pa kakvi da su…

A onda se pojavio dizajner prezimena ZIGMAN koji je medijski daleko istaknutiji pa da jednog dana ne mora objašnjavat kako i zašto, odlučio se na stilizirano slovo ‘R’ barem za njega ima valjano objašnjenje, a i djeluje tako u skladu s vremenom.

Prvi ozbiljniji angažman imao je na portalu index.hr. a kasnije na metro-portal.hr… S indexom se razišao jer nakon redizajna portala za njegovu dnevnu rubriku karikature više nije bilo mjesta, a s metro-portalom jer su prestali s isplatama honorara. Doduše, neko im je vrijeme slao radove i dalje, ali nakon nekoliko mjeseci je jednostavno postalo besmisleno.

Danas crta za gušt… i po narudžbi – ali portretne karikature… I na kraju dodaje da se ne žali, doći će i bolja vremena…

preneseno s: www.emedjimurje.hraktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content