Anđelko Nagrajsalović: “Trudimo se razvijati svoj (Ju)raj na bregu!”

Osnovnu školu „Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu“ u Pleškovcu s Područnom školom u Zasadbregu polazi 400-tinjak učenika. Upravo dogradnja zgrade matične škole, kojom je ona dobila još četiri učionice i dva kabineta, najupečatljivije je ovogodišnje ulaganje vidljivo na području Općine.

O navedenom i drugim ulaganjima razgovarali smo s tamošnjim načelnikom Anđelkom Nagrajsalovićem, koji je nakon ovogodišnjih lokalnih izbora u toj jedinici lokalne samouprave s više od 83 posto glasova uvjerljivo osvojio četvrti mandat.

Jednosmjenska nastava

– Vrijednost projekta dogradnje školske zgrade bila je 2,6 milijuna kuna. Njime smo riješili problem prostora i krenuli smo s jednosmjenskom nastavom, što je zbog epidemiološke situacije bilo pomalo i neizvjesno, no roditelji su zadovoljni. Proširili smo i kapacitet za boravak učenika. Bilo je preslagivanja oko prijevoza pa tako niži razredi kreću od 7.30, a viši razredi s odmakom od jednoga školskog sata.

U Područnoj školi u Zasadbregu zasad nastavu pohađaju u dvjema smjenama, no i tu je projekt završen te pregovaramo s Međimurskom županijom da se preda za građevinsku dozvolu kako bi se PŠ adaptirala. Na katu područne škole postoji stan u kojem su nekad stanovali prosvjetari, koji se može preurediti u dvije učionice pa se nadam da ćemo iduće godine uspjeti iznaći sredstva.

OŠ Sveti Juraj na Bregu, dogradnja

Prošlo je godinu dana otkako smo uspjeli otvoriti svoju javnu ustanovu – vrtić u Lopatincu, pri čemu smo učili raditi kao javna ustanova. Vrtić polazi 85 klinaca u pet skupina, a u njemu radi 15 osoba. Što se Vrtića u Brezju tiče, prošli smo na EU projektu uz pomoć LAG-a, pri čemu smo u potpunosti opremili dječje igralište u vrijednosti od 300.000 kuna: zamijenili smo drvena igrala aluminijskima. U tijeku su energetska obnova vrtića u Brezju i adaptacija potkrovlja. Energetskom obnovom trebali bismo značajno smanjiti režijske troškove, dok bismo adaptacijom trebali uz tri postojeće grupe dobiti još jednu, to jest petnaestak djece – objašnjava Nagrajsalović.

U Zasadbregu je dograđen objekt doma kulture: u prizemlju je dograđena kuhinja i opremljeno spremište za stolnoteniski klub, dok je u potkrovlju uređen prostor za Kulturno-umjetničku udrugu Zasadbreg. Prošla je godina dana otkad se počeo provoditi projekt „Kulturno edukativni centar ‘Murai’“, na kojem je zaposleno troje djelatnika. Priprema se natječaj za drugu godinu projekta, tijekom koje se planira barem osam kulturnih događanja i četiri radionice. Na Domu su uređeni pročelje, dio dvorane i prostor za radionice.

Još trećina kanalizacijske mreže

– U očekivanju širenja mreže kanalizacije ipak moramo krenuti u sanaciju prometnica pa imamo otvorena dva projekta na kojima je kao izvođač odabrana tvrtka Pavlic-asfalt-beton iz Donjeg Kraljevca. Jedan je modernizacija cesta na mjestima na kojima je već postavljena kanalizacija – tamo ćemo asfaltirati putove. Na lokacijama na kojima još nije izvedena kanalizacija sanirat će se udarne rupe. Izvođač nas je izvijestio da će modernizacija krenuti 22. studenoga i da bi trebala trajati dva četiri tjedna. Vrijednost navedenih radova je oko milijun kuna. Zaključena je koncesija za odvoz otpada u ovoj godini – novost je da su kante čipirane, a cijena odvoza vezana na količinu. Proširili smo dio selekcije otpada na lokacijama korisnika, ali i na zelenim otocima.

Što se tiče završavanja projekta izvođenja kanalizacije, provodimo ucrtavanje prometnica tamo gdje je još nema, s obzirom na to da vlasništvo mora biti čisto. Projekt vode Međimurske vode, a nama je važno biti spreman s projektnom dokumentacijom i riješenim imovinsko-pravnim odnosima. Kanalizacijom su trenutačno pokrivene približno dvije trećine općine, a dobar dio projektne dokumentacije je završen.

Kod nas su planirana još dva segmenta: jedan je Dragoslavec Selo, odnosno prepumpna stanica koja se veže na Slakovec, kamo bi pripadali Okrugli Vrh, dio Dragoslavca i dio Vučetinca, što bi tada bilo povezano s Gornjim Mihaljevcem. Drugi segment je Merhatovec, kojem bi pripadali ostatak Zasadbrega i dio Frkanovca; kako bi se Merhatovec vezao na Žiškovec, to bi zapravo bilo širenje Aglomeracije Čakovec, za koju je ispalo da ipak postoji kapacitet – dodaje načelnik Nagrajsalović.

Općina Sveti Juraj na Bregu dijelom je i projekta PRŠI (Plan razvoja širokopojasne infrastrukture), kojem je nositelj Grad Mursko Središće, a osim njih uključeno je još sedam gornjo- i srednjemeđimurskih općina. Infrastrukturu u dogovoru s HEP-om na njihovim stupovima izvodi Hrvatski telekom, koji bi s radovima trebao krenuti krajem ove godine. Plan je da projekt završi do sredine 2023., a Općina Sveti Juraj na Bregu bude pokrivena mrežom tijekom 2022. godine.

– Zanimljivost toga projekta krije se u činjenici da je njime predviđeno da Internet dođe do svakoga korisnika, to jest ne ide se na pokrivenost samo u određenom postotku. HT unatoč tomu što je izvođač radova mora pod istim uvjetima ponuditi mrežu svim postojećim operaterima – ističe načelnik, koji kaže i da su na području Općine prije kojih mjesec dana proradile i pristupne točke projekta WiFi4EU na devet lokacija, čiju je pokrivenost Općina na nekim mjestima proširila o vlastitu trošku.

Turistički sadržaji

Krajem rujna u Pleškovcu je predstavljen i novi projekt za razvoj turističke ponude općine pod nazivom „Raj na bregu“. Projekt uključuje mrežnu stranicu na kojoj turisti na jednome mjestu mogu dobiti sve relevantne informacije za planiranje savršenog odmora.

– Mrežna stranica „Raj na bregu“ stalno se nadopunjuje novim sadržajem – niču kuće za odmor i drugi turistički sadržaji. U Strateškom planu Općine do 2027. izdvojili smo dva ključna projekta. Prvi projekt bio bi Turistički centar, smješten na lokaciji „Muraija“. Zgrada je velika, uz prostor gdje je bio poljoprivredni dućan, dolje je veliki podrum. Valja razraditi ideju i napraviti projektnu dokumentaciju, no bilo bi to nešto u stilu turističkih zajednica.

Ono što će nedostajati su servisne usluge. Na toj lokaciji organizirala bi se, recimo, priprema hrane koja bi se mogla dostavljati po kućama za odmor, do Adrenalinskog centra, zatim praonica i glačaonica, kao i druge servisne usluge potrebne turistima i onima koji se bave turizmom, tako da se sve može obavljati na jednome mjestu- Važno je pritom da se, na primjer, pripremaju autohtona jela.

Drugi projekt je Poduzetnički inovacijski centar površine od otprilike 2000 kvadrata. Trebao bi biti građen kao energetski samodostatna zgrada, uz toplinske pumpe, solarne panele… Zelena gradnja, bez materijala koji onečišćuju, i trebala bi biti modularna 34 modula po 60 kvadrata koji se mogu prema potrebi spajati. Ideja je da tu funkcioniraju uslužne djelatnosti ili male proizvodnje. Takvi projekti financiraju se iz Fonda za oporavak sa 100 posto!

Cijena najma u tom prostoru trebala bi biti vrlo povoljna, jer je zamisao da se privuku poduzetnici, osiguraju kvalitetna radna mjesta te da ljudi tu i ostanu. Kod „Muraija“ će se postaviti i vertikalni info kiosk projekta „Raj na bregu“ – nabraja općinski načelnik. Za kraj naglašava da je u Gospodarskoj zoni slobodna samo još jedna od deset parcela pa će se zbog širenja Zone mijenjati Prostorni plan.

Od ostalih projekata treba spomenuti da je na mjeru 7.4.1. prijavljen projekt izgradnje Sportskog centra Rogoznica u Vučetincu. Kako je dozvola starija, iz 2014. godine, i troškovnik je star, što znači da će cijena umjesto predviđenih 3,5 milijuna kuna vjerojatno biti dvostruko veća. DVD Lopatinec napravio je projekt izgradnje novoga vatrogasnog doma u vrijednosti od oko sedam milijuna kuna. Pritom bi im Općina bila partner koji bi pružao jamstvo i tako osigurao zatvaranje financijske konstrukcije.

preneseno s: www.regionalni.com
objavio: Ivan Goran Hermanaktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content