OPĆINA SV. JURAJ NA BREGU Danas je dan ove ponosite i lijepe sredine

– U svemu, najviše raduje što smo sredina u kojoj se još uvijek više rađa nego umire. Ta djeca, ta mladost su naša najveća nada, ponosno i zadovoljno naglašava Anđelko Nagrajsalović, vrlo dobar i uspješan općinski načelnik

Danas je 23. travanj i blagdan Svetog Jurja i Dan općine Sveti Juraj na Bregu, koji s obzirom na okolnosti nije i neće biti obilježen održavanjem svečanih priredbi, prijama i događanja. Općinski načelnik Anđelko Nagrajsalović kaže kako je danas trebao biti otvoren novi skoro sedam milijuna kuna vrijedan dječji vrtić te spominje niz vrijednih ostvarenja od minulog ‘Jurjeva’, no sve će to pričekati bolje vrijeme da se javnosti pokaže i na korištenje preda. Kaže Nagrajsalović, kako se općina ima čime podičiti, a posebno raduje spoznaja kako mladost postaje simbolika općine, jer stalno se rađaju nova djeca. 

A ova lijepa međimurska općina može se podičiti mnogim velikim ljudima, majstorima, umjetnicima i ostvarenjima, uspomenama i novcima mjerenim. Pjesnik i rodoljub Vinko Kos iz Vučetinca, najveće je ime rođeno u ovoj zlatnoj sredini. Zatim je tu glazbeni velikan dr. Jurica Murai, a odmah do njega je etnolog glazbenica i književnica Lidija Bajuk iz Zasadbrega. A iz Zasadbrega je Lidiji otac i vrstan fizičar profesor Josip Bajuk koji o zvijezdama puno zna. Odmah do njega je sada pokojni profesor Josip Petek iz Brezja, vrhunski matematičar čiji učenici danas odrasli ljudi slove za vrsne poznavatelje matematičkih znanja. Kada je riječ o politici iz ove općine potječe prvi međimurski dožupan i uzorni poljoprivrednik Stjepan Škrobar iz Brezja. A u Brezju je stasalo niz snažnih državnih prvaka u streljaštvu(SK Zelenbor), te najbolji oldtajmerist Dragutin Barlek. Mnogo svećenika, redovnika i redovnica, potječe iz ove sredine, a najbrojniji su franjevci kapucini, među kojima su Ivan Novak i Zlatko Šafarić iz Lopatinca.

Prva međimurska radio postaja i najbolja vina

U Lopatincu je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih postojala prva radio postaja u Međimurju, Radio stanica Lopatinec koju je osmislio i vodio Marijan Trbuhović čovjek širokih obzora i velikog znanja. Mnogo je športaša u toj sredini iznjedreno i stvoreno, a najsjajnija imena su Ljiljana Malašić i Mladen Trbuhović virtuozi stolnog tenisa. Ovdje je odigravan i najveći malonogometni turnir u ovom dijelu Hrvatske poznati ‘Venera kup’ u malom nogometu. A tek Nikola Šafarić, ‘Romario iz Lopatinca’. Danas je zvijezda Mario Novak iz Zasadbrega prva violina NK Venere Lopatinec. Poduzetnika je bezbroj koji svojim radom i proizvodima spadaju u sam vrh međimurskog gospodarstva, a Peradarstvo Lebar iz Brezja je lučonoša koji je peradarstvo razvio na cijelom području općine. U red velikih i uspješnih spadaju pilane Posavec i Škrobar iz Lopatica, kao i Svjećarstvo Dobošić iz Lopatinca. 

Zovu domovine na obranu od srbočetničkih agresora, ranih 90-tih prošlog vijeka, odazvali su se mnogi časni mladići, ostavivši iza sebe ratne uspjehe diljem drage nam i lijepe Hrvatske. U prvom redu to su Miljenko Bakač i Goran Zadravec iz Zasadbrega branitelji koji i u miru doprinose dobru svoga kraja. Nee, nismo vinare zaboravili. Pače, oni ‘konac dijela krase’. Na prvom mjestu tu je Vinska kuća Dvanajščak-Kozol biser hrvatskog vinarstva iz Dragoslavca i riznica najboljih hrvatskih vina (pušipel prestiqe). Zatim su tu Vinarije Turk iz Vučetica, Fadan iz Zasadbrega, Munđarov breg iz Frkanovca i Željko Medved iz Dragoslavca.

I još mnogo, mnogo toga dobrog, kao Zlatni breg u Zasadbregu, potječe iz ove lijepe općine, kojoj je nekoliko posljednjih godina na čelu Anđelko Nagrajsalović, načelnik koji ima viziju, ali i povjerenje ogromnog broja žitelja, koji teže prema snažnoj i još boljoj općini. Svi zaposlenici portala eMedjimurje žiteljima i čelnicima te djelatnicima Općine Sveti Juraj na Bregu čestitaju Dan općine, sa željom da sljedeći Dan općine proživimo u boljem i svjetlijem ozračju!

preneseno s: www.emedjimurje.hr
objavio/la: Stjepan Mesarić



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content