19.3.2020. Otvorena dežurna ambulanta za osobe sa sumnjom na COVID 19

Nastavno na najnovije podatke povećanja broja osoba zaraženih korona virusom (COVID 19) u Hrvatskoj, novih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite, a s ciljem daljnje prevencije,  u Međimurskoj županiji u četvrtak, 19.03.2020. s radom je započela izdvojena dežurna ambulanta za (COVID 19).  

Župan Međimurske županije Matija Posavec kazao je kako u Međimurskoj županiji nema osoba zaraženih korona virusom te da je tijekom noći bilo testiranja, ali su svi nalazi negativni. „ S obzirom da su u našem neposrednom okruženju države i županije koje nažalost imaju zaražene, zasad je stanje pod kontrolom, a vidjet ćemo u kojem će se smjeru sve razvijati, budući se situacija mijenja iz sata u sat. S ciljem povećanja preventivnih mjera, a s obzirom da je zdravstveni sustav najosjetljiviji, izvan kruga svih naših zdravstvenih ustanova osposobili smo dežurnu ambulanta koja će se baviti pacijentima koji sumnjaju da su zaraženi korona virusom. Ovo je  mjesto i fizički odvojeno od naših zdravstvenih ustanova jer poduzimamo sve da COVID 19  ne uđe u naš zdravstveni sustav bilo da je riječ o domu zdravlja ili bolnici.“ rekao je župan Posavec te pozvao sve građane Međimurske županije da brinu o starijim osobama, kroničnim bolesnicima. Za pomoć je na raspolaganju i naš Centar za pomoć u kući na telefonskom broju 099-2092-613. Za pitanja za ambulante Opće medicine, kontakt telefon je 040/ 372 – 372 (7 – 22h), te je otvoren i službeni broj telefona trijažnog šatora Županijske bolnice Čakovec 099-529-8680. 

Način funkcioniranja dežurne ambulante i protokola opisao je ravnatelj Doma zdravlja Čakovec dr. Branko Vrčić: „Nastavno na uputu Ministarstva zdravstva osigurali smo dežurstva od 0 do 24 sata vezano za sve upite i sumnju na zarazu koronavirusom. To znači slijedeće:u svakom slučaju prvo je potrebno telefonom kontaktirati liječnika, također i kada je riječ o  hitnim situacijama. Ako se detektira mogućnost zaraze koronavirusom, tada pacijenta šaljemo u korona dežurstvo koje je smješteno na parkiralištu u Svetojelenskoj, malo izvan kruga bolnice (sjeverni ulaz u bolnicu).  Ovdje neće biti kontakta pacijenta i zdravstvenog osoblja. Sve se obavlja putem telefona i parlafona. Ukoliko se detektira da je netko visoko sumnjiv, dolazi služba iz bolnice i vodi ga se na uzimanje uzoraka. Mislim da je ovo perfektno i vrlo promptno organizirano.“

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec napomenuo je da je Stožer civilne zaštite Međimurske županije u kontinuiranoj komunikaciji s Nacionalnim stožerom te da apeliraju na se građane da poštuju protokole, uputstva i Odluke nacionalnog Stožera.

Kristijan Valkaj ravnatelj Gradskog društva Crvenog Križa Čakovec istaknuo je da je u suradnji sa Stožerom civilne zaštite Međimurske županije i u dogovoru sa zdravstvenim ustanovama u Međimurju, podignuto je 5 šatora zbog sigurnosti pacijenata i liječnika.

Bitno je spomenuti, Crveni križ Čakovec osnovao je interventni team i mrežu volontera diljem Međimurja kako bi pomogli građanima kojima je pomoć potrebna, a posebice starijim osobama. Otvoren je i dežurni telefon putem kojega će građani dobiti sve potrebne savjete i eventualnu pomoć, a u suradnji sa Županijskom bolnicom Čakovec osigurana je i linija za psihosocijalnu pomoć : 099 – 484 – 6196.

preneseno s: www.medjimurska-zupanija.hraktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content