U bačvama zri vino izuzetne kvalitete

Sveti Vinko koji se slavi 22. siječnja te sveti Martin 11. studenog najznačajniji su zapovijedani blagdani koje su nekada štovali i strogo se pridržavali naši vinogradari. Uz njih tu su još i blagdan Sv. Juraj koji se obilježava 23. travnja, Sv. Ivan Krstitelj 24. lipnja, Sv. Mihovil 29. rujna.

Blagdani su to koji su raspoređeni shodno vegetacijskim ciklusima tijekom  poljoprivredne godine i koji su označavali početak ili završetak pojedinih radova u vinogradu i klijeti. Danas su oni izgubili svoj prvotni smisao pa se obilježavaju isključivo već poznatim slavljima poput Martinja ili pak Vincekova.

Nova sezona u vinogradu započela već u prosincu

I dok se Martinjem obilježava završetak vinogradarske godine jer mošt prelazi u vino, Vincekovo označava novi početak, izlazak u gorice i pripremu trsova za narednu sezonu. Naime, bez obzira na vrijeme, snijeg i led ili pak kišu i sunce, vinogradari su uzimali škare u ruke i krenuli s orezivanjem vinove loze.

– Naravno, da danas to više nije tako. S obzirom na veličinu naših vinograda mi smo s orezivanjem krenuli još prije Božića prošle godine. Drugim riječima za nas nova sezona počinje još dok traje prijašnja – govori jedan od naših najpoznatijih vinara Zdravko Dvanajščak.

Zajedno sa svojom djecom, Teom i Viktorom brinu se o trsju zasađenom na  nešto manje od 10 hektara i jednostavno ne bi stigli sve napraviti kada bi se strogo držali tradicijskih običaja i datuma. Pored toga, napredovala je i struka koja govori da se s orezivanjem može krenuti čim završi vegetacijska sezona odnosno kad otpadne i posljednji list s trsa.

Stoga je obitelj praktički orezala i više od polovine svog nasada u kojem prevladavaju sorte poput suvignona, muškata, bijelog i crnog pinota, traminca, žutog muškata te naše zaštićene autohtone sorte moslavac iz kojeg se dobiva vino Pušipel, etablirani međimurski brand.

I dok u vinogradu već uvelike traju pripreme za novu sezonu u podrumu sazrijeva vino prijašnje godine.

preneseno s: www.mnovine.hraktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content