PROJEKT ZANIMANJA Kako je u trgovini dok dođe tajni kupac i kako je kuhati na brodu daleko na oceanu?

Nakon zanimanja medicinskog tehničara učenicima su predstavljena zanimanja prodavačice i kuhara, a tijekom studenog i prosinca slijedi još nekoliko aktivnosti.

U Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu kroz projekt Zanimanja namjera je učenicima predstaviti što više različitih zanimanja i dočarati im kako je raditi u njima, koje su prednosti i nedostaci, kako se opredijeliti za neko zanimanje.

Tako su u petak 8. studenog gostovali prodavačica Silvija Doležaj iz Brezja i kuhar Mario Glavina iz Malog Mihaljevca. Čuli su iz prve ruke kako je kada u trgovinu dolazi tajni kupac koji ocjenjuje i procjenjuje nečiji rad ili kako je kuhati na brodu usred mora dvanaest sati dnevno gdje kilometrima nema ni kopna ni koga u blizini i kako je spavati kada su valovi viši i od deset metara.

Oni su predstavili svoj posao prezentacijom i prenošenjem bogatog višegodišnjeg iskustva. Ono što možemo staviti pod zajednički zaključak dosadašnjih druženja da je potrebna volja za bilo koje zanimanje i da učenje nikada ne završava, već da je potrebno cjeloživotno učenje i usavršavanje.

Kako učenici ne bi bili samo pasivni slušači slijedeći korak jest da oni sami odaberu tri željena zanimanja te će o njima napraviti prezentaciju, a u cijeli rad trebat će uključiti i primjenu matematike u tim zanimanjima. Upute učenicima će biti potražiti u kojim školama se mogu školovati za određeno zanimanje, koji su uvjeti upisa, koliko školovanje traje, koje predmete mogu očekivati u tim školama, imali li prakse i koliko, gdje se mogu zaposliti u Međimurju s nekim zanimanjem. Kako bi se ova tema povezala s matemtikom trebat će pronaći primjenu matematike u tim zanimanjima.

Početkom prosinca kada će se održati Večer matematike posebna radionica bit će organizirana za učenike sedmih i osmih razreda gdje će opet glavna tema biti zanimanja. Učenici će uz predavanje imati konkretne, praktične i životne zadatke o primjeni matematike u zanimanjima.

preneseno s: www.emedjimurje.hr

Scroll to Top Skip to content