ČAČKALICA Učenici iz Svetog Jurja na Bregu na nagradnom kampu u Samoboru

Ove je godine svjetlo dana ugledala Čačkalica – natjecanje koje donosi drugačiji pristup obrazovanju, koji vjeruje u dječju kreativnost i njihovu sposobnost da mijenjaju svijet oko sebe.

Riječ je o natjecanju za djecu viših razreda osnovne škole koje ima za cilj popularizaciju strukovnih zanimanja, promociju praktičnog rada rukama te pripremanje djece da se spremni suoče sa izazovima koji ih očekuju u budućnosti. Čačkalicu je pokrenuo Impact Hub Zagreb kroz međunarodni program beyond
(un)employment koji je realiziran 2017.-2018. uz podršku Robert Bosch fondacije.

U siječnju ove godine otvoren je javni poziv za timove iz cijele Hrvatske za sudjelovanje na prvom izdanju natjecanja Čačkalica na koje se odazvalo preko 50 timova. Njih 25 ušlo je u fazu izrade fizičkog predmeta – Čačkorješenja – kojim djeca rješavaju određeni problem u svome školskom okružju. Osim izrade
predmeta, timovi su morali rješavati i zadatke Čačkolova koji su im nosili dodatne bodove i razvili nove vještine i znanja. Nakon dva mjeseca čačkanja, odabrano je 10 timova iz cijele Hrvatske koji su ušli u finale.

Oni su svoje radove predstavili na prvom sajmu Čačkorješenja održanom u travnju u Samoboru, Centru za mlade Bunker. Stručni žiri je obišao sve timove i odlučio o tri tima koje će nagraditi nagradom iznenađenja. Ta je nagrada kamp Čačkalice, višednevno događanje koje će se održati od 21. do 24. lipnja u Centru mladih Bunker u Samoboru na kojem će timovi izrađivati svoje vlastite go-kartove uz stručnjake Tinkering škole iz SAD-a.

Među najboljim timovima su i učenici iz Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu pod vodstvom mentorice Ivane Kreminski. Učenici koji će sudjelovati na kampu su Marta Varga, Hana Horvat, Josipa Mezga, Ena Vrančić i Barbara Novak. Vrijedni, marljivi i radišni kakvi jesu u potpunosti su zaslužili ovu nagradu, a to što idu na radionicu četiri dana tijekom praznika dovoljno govori koliko su motivirani i predani ovom poslu.

preneseno s: www.emedjimurje.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content