Anđelko Nagrajsalović: “Problemi su dio svakodnevice, no ustrajni smo i ne odustajemo!”

Na području Općine Sveti Juraj na Bregu u devet naselja živi više od pet tisuća ljudi.

Radi se o iznimno zanimljivoj samoupravnoj jedinici koju karakteriziraju raznolike geografske, gospodarske i prometne značajke. Na jugoistočnome dijelu Općine smjestilo se naselje Brezje, koje se uz susjedni Šenkovec može smatrati mjestom prijelaza središnjega u gornje Međimurje. Druga zanimljivost povezana je s imenom Općine: radi se o jedinoj međimurskoj općini koja nije nazvana prema sjedištu. Ono se nalazi u Lopatincu, iako je adresa same zgrade Općine u naselju Pleškovec, a jedinica je dobila ime po nekadašnjem naselju Sveti Juraj na Bregu koje je okupljalo šest od devet naselja u sastavu (s izuzetkom Brezja, Zasadbrega i Maloga Mihaljevca). Jedna je od samo 31 hrvatske općine u kojima se bilježi pozitivan prirodni prirast.

Socijalno osjetljivi

– U protekloj smo godini povećali iznos za jednokratnu naknadu za novorođenčad, koja je isplaćena za 57-ero djece. Osim toga, sufinanciramo boravak djece u vrtićima i jaslicama s 50 posto ekonomske cijene, dok za drugo i svako iduće dijete Općina istovremeni boravak sufinancira sa 75 posto. Sredstva dodjeljujemo i za prijevoz učenika osnovne škole, rad asistenata te za užinu socijalno ugroženih osnovnoškolaca. Sudjelujemo u organizaciji smjenskog rada Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu.

Nedavno su učenici naše škole dobili metalne garderobne ormariće, što je dobro jer im je omogućilo da odlažu i zaštite svoje stvari, ali i zato što se oslobodila dosadašnja garderoba pa smo je prenamjenili u učionicu. Radi se samo o malome koraku prema jednosmjenskoj nastavi, pravo je rješenje definitivno dogradnja škole, čime ćemo se pozabaviti što prije bude moguće.

– Mi smo pet milijuna kuna za dogradnju vrtića osigurali, ali su rezultati natječaja pristigli tek prošle godine. Troškovi su otada porasli te nam je dostavljena ponuda gradnje za 6,8 milijuna kuna! – objašnjava načelnik Nagrajsalović. Problem je nastao zbog čekanja na pozitivni odgovor.

Druge mjere kojima potičemo razvoj uključuju stipendiranje studenata (trenutno njih 48), pomoć osobama sa zdravstvenim teškoćama i socijalno ugroženim obiteljima, zapošljavanje na javnim radovima, redovitu isplatu obveza udrugama te novčane pomoći za umirovljenike s ispodprosječnim primanjima za Uskrs i Božić – kaže načelnik Općine, Anđelko Nagrajsalović. Trenutno se suočavaju s problemom povećanja cijena u građevinarstvu, konkretno s izgradnjom Dječjeg vrtića u Lopatincu. Projekcija vrijednosti projekta 2016. godine iznosila je pet milijuna kuna.

– Mi smo novac za dogradnju vrtića osigurali putem mjere 7.4.1., ali su rezultati natječaja pristigli tek prošle godine. U međuvremenu su troškovi porasli te nam je dostavljena ponuda od 6,8 milijuna kuna, odnosno 35 posto više od predviđenoga! Jedno je sigurno: od projekta nećemo odustati: kao član Upravnog odbora Udruge općina u Republici Hrvatskoj, zalažem se da razliku osigura država.

Drugi veliki projekt je i konstrukcija kanalizacijske mreže, za koju je izgledno da će se riješiti priključenjem na pročistače Aglomeracije Čakovec, dok ćemo kanalizaciju u dijelovima pojedinih naselja, koje zbog udaljenosti ili drugih razloga neće biti moguće spojiti na čakovečki pročistač, riješiti strateškim postavljanjem manjih pročistača. Kvalitetniji širokopojasni internet također je nešto čemu težimo, budući da smo u 21. stoljeću. U međuvremenu smo putem projekta WiFi4EU dobili sredstva za postavljanje pristupne točke.

U Općini djeluju brojne udruge i društva. Široj su publici dobro poznati tamošnje Kulturno-umjetničko društvo Sveti Juraj na Bregu, iznimno aktivna Kulturno-umjetnička udruga Zasadbreg te Pjevački zbor Sveti Juraj na Bregu, čija je Muška vokalna skupina na 15. susretu malih vokalnih sastava u Sisku osvojila brončanu plaketu.

Široj su publici dobro poznati tamošnje Kulturno-umjetničko društvo Sveti Juraj na Bregu, iznimno aktivna Kulturno-umjetnička udruga Zasadbreg te Pjevački zbor Sveti Juraj na Bregu

Aktivne su i udruge žena, dobrovoljna vatrogasna društva te sportske udruge: Streljački klub “Zelenbor” (organizator Prvenstva Hrvatske u streljaštvu), nogometni klubovi, Nogometna škola Sveti Juraj na Bregu, stolnoteniski klubovi u Zasadbregu i Lopatincu, Šahovski klub “Goran” te USR “Sport za sve”. Udruge organiziraju, a Općina pomaže u organizaciji, niza manifestacija: uz već spomenuto Prvenstvo Hrvatske u streljaštvu za juniore i juniorke, to su i Dani humora u Malome Mihaljevcu, Međimurski trail (Planinarsko društvo “Bundek”), Dani Frkanovca, Kros utrka “Frkanovec-srce gornjega Međimurja”, Otvorena vesela škola nogometa u Malome Mihaljevcu, festival elektronske glazbe Forestland (Brezje), Varaždinske barokne večeri u Župnoj crkvi sv. Jurja te Božićni sajam.

Aktivni i zimi!

– Što se tiče naših želja za 2019. i nadolazeće godine, u Dragoslavcu bismo htjeli staru školu prenamijeniti za dnevni boravak starijih osoba. Želimo u djelo provesti projekt pod nazivom “Četiri godišnja doba kulture” (Jurjevo, Forestland, “Pozdrav jeseni”, Božićni koncert) koji je prijavljen na natječaj Ministarstva kulture. Razmišljamo i o postavljanju infrastrukture za optički internet, što bismo mogli riješiti u suradnji s Lokalnom akcijskom grupom “Međimurski doli i bregi”. Osim toga, hoćemo dovršiti započete projekte i mještanima ponuditi dobru infrastrukturu. Za kraj, pozivam vaše čitatelje na koncert grupe Četiri tenora, koji će se kod nas održati 23. travnja, na samo Jurjevo! – završava načelnik.

preneseno s: www.regionalni.com



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content