Maškare pjesmom, plesom i odličnim maskama okupirale Zasadbreg

Za razbijanje treme, najprije su se predstavili domaćini i pokazali kako Mukavci i Coprnice tjeraju zimu i zle sile iz mjesta i najavljuju dolazak proljeća

KUU Zasadbreg kontinuirano organizira zabavu pod maskama već punih 28 godina na kojem su se do sada promijenile brojne maskirane udruge diljem Međimurja.

– Zasadbreg se od 1994. godine povezuju se s tradicionalnom maskom Mukavci, dok su im se 1998. godine pridružile i Coprnice. Već 28. godinu za redom u Zasadbregu je organiziran maskenbal kako ne bi ovaj običaj tjeranja zime otišao u zaborav te kako bi se mladi što više družili. Maskenbal raste svake godine u sve veću manifestaciju, što nam je izuzetno drago. Poznati smo diljem Međimurja, Hrvatske, ali i van granica gdje često gostujemo i predstavljamo našu masku i mjesto, poručila je predsjednica KUU Zasadbreg Mirjana Korunić.

Tako su se u subotu, 16. veljače kod Društvenog doma u Zasadbregu okupili Udruga Maxenca iz Macinca s macinskim pozojom, UŽ Sivica, UŽ Mali Mihaljevec, Udruga Vredne roke Dragoslavec i njihovi Suncokreti, KUU Seljačka sloga Nedelišće, DSR Sport za sve Ferketinec i njihove Lokice s Čolićem koji su u 16 sati formirali fašničku povorku i krenuli kroz selo.

Nakon povratka, maskirane grupe prigodnim su plesom, pjesmom i koreografijom predstavili svoju skupinu. Za razbijanje treme, najprije su se predstavili domaćini i pokazali kako Mukavci i Coprnice tjeraju zimu i zle sile iz mjesta i najavljuju dolazak proljeća, a potom su sljedile ostale grupe. Cijeli program vodili su Nenad Šajnović i Mirjana Korunić koji su humorom zabavljali publiku.

Nakon predstavljenih skupina, organizatori su pripremili slatko iznenađenje za sve mališane maskirane u kreativna odjela. Većinom su predstavljali likove iz bajki, crtića, svijeta zabave te starih priča s čijih se lica nije skidao osmijeh i veselo raspoloženje.

Vrhunac fašničkih običaja kao i uvijek paljenje je Fašnika, glavnog krivca za sve probleme koji su se dogodili u mjestu tijekom posljednjih godinu dana, nakon čega sljedi velika zabava uz hranu, piće, tombolu i izvrsnu svirku Fortuna benda.

preneseno s: www.emedjimurje.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content