OKUPLJANJE MEDICINARA Svjetski dan bolesnika: ‘Zdravstveni djelatnici su anđeli čuvari zdravlja’

Na misnom slavlju su svećenici podijelili bolesničko pomazanje, a potom su okupljeni imali mogućnosti izmjeriti krvni tlak, poslušati zdravstvene savjete te na ugodan i koristan način obilježiti Svjetski dan bolesnika.

Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače u mnogim zemljama diljem svijeta, a utemeljio ga je Papa Ivan Pavao II. 1992. godine kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme.

Svrha obilježavanja ovog Dana je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.

– Ovakva okupljanja povodom Dana bolesnika uz svjetski dan prakticiramo od 2011. godine – kaže Spomenka Tomašić, bacc.med. techn., jedna od pokretačica okupljanja ‘medicinara’ kojih je na općinskome području četrdeset i petero. 

Namjera ovog dana je prisjetiti se i zahvaliti svima onima koji skrbe o bolesnicima,a to su zdravstveni i nezdravstveni radnici te brojni drugi djelatnici i volonteri koji svojim plemenitim radom brinu o potrebama bolesnih.

Svjetski dan bolesnika je prilika za podsjećanje na prava koje svatko od nas ima kada se nalazi u ulozi bolesnika.

Rečeno je to od strane zdravstvenih djelatnika Općine Sveti Juraj na Bregu u ponedjeljak 11. veljače na misnom slavlju koje je predvodio župnik župe Sv. Juraj na Bregu vlč. Ivica Puškadija uz pomoć svećenika u miru vlč. Josipa Horvata iz Čakovca.

Vjernici su se molili za bolesne i za one koji se brinu o njima, medicinskom osoblju i liječnicima kako bi imi Bog dao snage u obavljanju svoje plemenite službe. Na ovom događaju okupilo se je njih petnaestak u čiji ime ih je pozdravila Ljiljana Kralj, bacc.med. techn.

– Ovakva okupljanja povodom Dana bolesnika uz svjetski dan prakticiramo od 2011. godine – kaže Spomenka Tomašić, bacc.med. techn., jedna od pokretačica okupljanja ‘medicinara’ kojih je na općinskome području četrdeset i petero. 

Pročitana su njihova razmišljanja o ljudskom životu i vrijednostima koje uvijek označavaju veličinu osobe,  a to su jednostavnost, ljubav i osjećaj za bližnjega.

Velečasni Pučkadija je u prigodnoj propovjedi sve zdravstvene djelatnike nazvao anđelima čuvarima  zdravlja zahvalivši im na govorima i razmišljanjima o onima kojima njihova pomoć neophodna te o pozornosti za sve one koji boluju.

– Svi smo stoga u duhu Evanđelja pozvani biti na pomoć svim bolesnicima s kojima smo na neki način povezani kao pojedinci, ali i kao župne zajednice. Posebno se zato vjernicima preporučuje da toga dana ne zaborave one koji su u svojoj bolesti osamljeni, nego da za njih molimo, da ih obiđemo i na druge načine pokažemo svoje suosjećanje. Toga se dana prisjećamo i važnosti dostojne medicinske pomoći kao i svih onih koji su svoj život posvetili brinući se za bolesnike – rečeno je na misnom slavlju. 

Na misnom slavlju su svećenici podijelili bolesničko pomazanje, a potom su okupljeni imali mogućnosti izmjeriti krvni tlak, poslušati zdravstvene savjete te na ugodan i koristan način obilježiti Svjetski dan bolesnika koji je završio uz domaćinstvo župnika Ivice  u župnome dvoru uz kolače u ugodnom druženju.

preneseno s : www.emedjimurje.hr




aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content