MLADI MEĐIMURSKI VINARI Tea Dvanajščak Vuković: ‘Stvaranje vina naš je život’

– Dok si od malih nogu naučeni na rad i kad te posao sa obitelji ispunjava onda nije problem rukave ‘podsukati’ i doma raditi. Volim prirodu, volim raditi i nije mi bila teška odluka – kaže Tea

Obitelj Dvanajščak – Kozol jedna je od mlađih obitelji vinogradara i vinara u Međimurju. Nastavljajući tradiciju svojih roditelja Rajka i Zdravko od 1990. do 1992. zasađuju svoje prve nasade.

Zemljopisno porijeklo dobili su 1996. godine i od tada se profesionalno bave vinogradarstvom i vinarstvom. Obitelj danas obrađuje 8 hektara vinograda. Jedinstveni mirisi i okusi vina rastu na osunčanim i povišenim položajima najviših obronaka Međimurja u okolici naselja Dragoslavec, Okrugli vrh i Mohokos.

Izuzetan rod s trsa i suptilno umijeće podrumarenja stvaraju moderna i atraktivna vina često nagrađivana visokim odličjima na domaćim i međunarodnim festivalima i izložbama. Elitne nagrade i medalje stalno pristižu na zidove vinarije što zasigurno ohrabruje obitelj i tjera da budu još bolji.

Tea Dvanajščak Vuković kći je Rajke i Zdravka, nasljednica vinarije uz brata Viktora koja je odlučila ostati doma i nastaviti obiteljsku tradiciju proizvodnje vina.

– Dok si od malih nogu naučeni na rad i kad te posao sa obitelji ispunjava onda nije problem rukave ‘podsukati’ i doma raditi. Volim prirodu, volim raditi i nije mi bila teška odluka – kaže Tea.

Mama Rajka, tata Zdravko i Tea imaju položen ispit za sommeliere, a Tea je sa 16 godina bila najmlađi sommelier u Hrvatskoj.

– Sa 16 godina položila sam za sommeliera prvu razinu, a u planu imam iduće godine završiti i drugu koju sam odslušala ali nisam izašla na ispit – kaže nam ona.

Tea Dvanajščak Vuković vrlo je aktivna u Društvu vinogradara i vinara Hortus Croatiae. Zajedno sa svojim kolegama i vinarija DK priključila se projektu Mlado. Međimurje. 

– Jako smo zadovoljni tim projektom, projekt je prihvaćen i više nego dobro. Budimo realni, nisu to velike količine ali smo tim projektom potaknuli novi brend ispijanja vina. Zasigurno mlada vina imaju svjetlu budućnost te se nadam da će se više naših kolega, mladih vinara dogodine priključiti.

To je jako pozitivan projekt udruženja mladih vinara i pozicioniranje na hrvatsko tržište proizvoda koje još nije bio u takvoj varijanti. Uz pomoć Turističke zajednice Međimurja i Općine Štrigova te ulaganjem vlastitih sredstava za marketing postigli smo veliki iskorak za vinsku regiju. To i činimo sa Pušipelom.

Tržište je bilo oduševljeno sa dizajnom boce i opet našom slogom između vinara da se je taj projekt realizirao. To je tek početak dizanja naše vinske regije jer imamo vina koja imaju kvalitetu te se izvoze u cijeli svijet – priča Tea.

Obitelj Dvanajščak – Kozol proizvodi izvrsna vina sorti: graševina, pušipel, bijeli, crni, sivi pinot, muškat žuti, traminac te sauvignon. Prije 6 godina okušali su se u proizvodnji pjenušca, a prvi u Međimurju odnjegovali su pinot crni te time dokazali da ovdje mogu uspjeti i crne sorte.  

U vrlo lijepo uređenoj i klimatiziranoj kušaonici vina, uz kvalitetna vina nude i domaće proizvode te topla i hladna jela. Iako mlada, ali ambiciozna, Tea s ponosom ističe: ‘Stavranje vina naš je život’.

preneseno s: www.emedjimurje.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content