105 TISUĆA EURA U Međimurju će jedan grad i šest općina dobiti wi-fi pristupne točke na javnim mjestima

Novac za javne pristupne točke bežičnom internetu dobili su: Mursko Središće, Belica, Sveti Juraj na Bregu, Donja Dubrava, Kotoriba, Vratišinec i Donji Kraljevec

Nakon što se čak 366 hrvatskih jedinica lokalne samouprave prijavilo na europski natječaj WiFi4EU koji omogućava sredstva za nabavku najsuvremenije opreme za wi-fi pristupne točke na javnim mjestima, sredstva su odobrena za 224 hrvatskih općina i gradova, što je ukupno 3 360 000,00 EUR (cca 24 930 000,00 HRK).

Među više od trinaest tisuća prijava, po 15 tisuća eura za postavljanje javnih pristupnih točaka bežičnom internetu (wifi hotspot) će dobiti jedinice lokalne samouprave diljem Hrvatske, čime će ući u krug 2800 JLS koje će podijeliti budžet prvog poziva vrijednog 42 milijuna eura.

Općine će javne pristupne točke besplatnom internetu moći postaviti na trgovima, u muzejima, parkovima i knjižnicama, središtima života lokalne zajednice. Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, koji je s timom svojeg ureda radio na promociji natječaja u Republici Hrvatskoj, iznimno je zadovoljan s odazivom hrvatskih jedinica lokalne samouprave.

„Čestitam dobitnicima koji su pokazali da smo ravnopravni u konkurenciji golemog broja europskih općina. Više od 60 posto jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj prijavilo se na ovaj natječaj. Javni pristup besplatnom bežičnom internetu tek je jedan od koraka u omogućavanju pristupa internetu za sve građane Republike Hrvatske, kako bismo pomogli daljnju digitalizaciju i prelazak cijele zemlje u četvrto industrijsko doba”, rekao je Tonino Picula prilikom objave rezultata prvog od pet poziva za WiFi4EU.

105 tisuća eura stiže u Međimurje i to u Mursko Središće, Belicu, Sveti Juraj na Bregu, Donju Dubravu, Kotoribu, Vratišinec i Donji Kraljevec. Na rezervnoj listi je Dekanovec.

Europska unija financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, a korisnici će se obvezati na financiranje povezivosti (internetska pretplata) i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima, u trajanju od najmanje tri godine. Ukupna je vrijednost programa WiFi4EU čak 120 milijuna eura do kraja 2020. godine, javljau iz Ureda zastupnika Tonina Picule.

preneseno s: www.emedjimurje.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content