Hana Horvat i Lea Lehkec zvijezde 3. Međunarodne izložbe karikatura u Čakovcu!

Kad su Strahoninčanke Hana Horvat i Lea Lehkec krenule na radionice karikature odnosno ljetni kamp za karikature u organizaciji OŠ Strahoninec ni slutile nisu da će ove jeseni u rukama držati statue “Oscara” karikature 3. Međunarodne izložbe karikatura. Oblikovan je u obliku Pozoja zaštitnog znaka festivala. U kategoriji za djecu i mlade prvu nagradu je osvojila sada petnaestogodišnja Hana Horvat, učenica prvog razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec. Jedanaestogodišnja Lea Lehkec za ideju o svojoj karikaturi došla je razmišljanjem o različitim društvenim mrežama i kako ih usporediti s ljudima, pa je znak Facebooka usporedila sa čovjekom koji gleda u telefon. Obje su zahvalne voditeljici radionice karikaturistici Lani Hohnjec iz Strahoninca što im je dala smjerokaze i vodilju u čarobni svijet karikature.

Nagrađene karikature naših mladih Međimurki, ali i ponajbolje svjetske karikaturiste koji su za treće izdanje Festivala karikature u Čakovcu promišljali na temu “‘Kompjutorsko razmišljanje” možete razgledati u izložbenom prostoru Centra za kulturu Čakovec.

Izložba je otvorena ovog četvrtka uz nazočnost nagrađenih karikaturistica, župana Matije Posavca, predsjednika Skupštine Međimurske županije Mladena Novaka, zamjenika gradonačelnika Grada Čakovca Zorana Vidovića, predstavnika Hrvatskog društva karikaturista, članova udruge STRIPoblaČAK, brojnih poklonika karikature i likovne umjetnosti te članova žirija festivala.

Organizator izložbe karikaturist Damir Novak zahvalio je svima koji su pomogli organizaciju izložbe te članovima žirija koji su s puno strasti i ljubavi prema karikaturi izabrali najbolje radove. U kategoriji za odrasle sudjelovao je Sudjelovao je 401 karikaturisti iz 65 država sa 1061 radova. U kategoriji do 16 godina pristiglo je 116 radova. Uz Novaka radove su žirirali Darko Drljević karikaturist iz Crne Gore, karikaturist Srećko Puntarić Felix, Zdenko Puhin, tajnik Hrvatskog društva karikaturista i Josip Toth grafički dizajner iz Čakovca. Večer je moderirala Marina Oskoruš, voditeljica filmske i izložbene djelatnosti Centra za kulturu Čakovec.

Prve tri nagrade u kategoriji odraslih otišle su u Ukrajinu, Srbiju i Tursku. Atmosferu s otvaranja izložbe i nagrađene karikature pogledajte u nastavku.

preneseno s: www.mnovine.hr

 aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content