Udruga općina – upravni odbor iznio sugestije za izradu strategije razvoja lokalne samouprave

Udruga općina u Republici Hrvatskoj neprofitna je, nestranačka i nevladina organizacija koju su osnovale hrvatske općine s ciljem zastupanja vlastitih interesa, razmjene iskustava, promoviranja dobre prakse i suradnje s tijelima lokalne i državne vlasti. Udruga okuplja 305 općina (od ukupno 428) iz svih 20 županija Republike Hrvatske. U Međimurskoj županiji  učlanjeno je 17 općina (od ukupno 22).

Nužnost promjene indeksa razvijenosti koji ne odražava stvarno stanje i razlike među jedinicama lokalne samouprave, raspolaganje državnim zemljištem, iskorištavanje prirodnih bogatstava, decentralizacija nadležnosti, pravednija raspodjela poreza – ne samo prema prebivalište nego i mjestu gdje se dobit stvara, primarna zdravstvena zaštita, bile su teme rasprave Upravnog odbora Udruge općina o izradi strategije razvoja lokalne samouprave na sjednici u četvrtak 23. kolovoza. Usvojene su odluke o potporama projektima Hrvatske mreže za ruralni razvoj i Instituta za javne financije, a kao novi član UO iz Međimurske županije nastupio je načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović. Prihvaćen je i prijedlog izbora Dana udruge koji će se obilježavati svake kalendarske godine 19. lipnja, temeljem činjenice da je 19. lipnja 2002. godine donesena odluka o osnivanju Udruge općina u Republici Hrvatskoj kao zasebne udruge i jedne od pravnih sljednica Saveza gradova i općina. Svetac zaštitnik Udruge općina bit će Sveti Nikola Tavelić, prvi hrvatski svetac.

preneseno s: www.udruga-opcina.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content