Anđelko Nagrajsalović: “Sveti Juraj na Bregu je poželjna općina, trudimo se da tako i ostane!”

Prošlog tjedna je u Domu kulture „Jurica Murai“ u Pleškovcu održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sveti Juraj na Bregu.

Kao i većina drugih općina u Međimurju, s obzirom na činjenicu da su prvi lokalni izbori održani 7. veljače 1993. godine, Općina Sveti Juraj na Bregu ujedno je obilježila i 25 godina postojanja, pri čemu je Dan Općine povezan s blagdanom svetog Jurja, po kojem je i dobila ime. Blagdan svetog Jurja, poznatiji kao Jurjevo, slavi se 23. travnja. U sklopu proslave svečanih općinskih dana organiziran je bogat program.

– Obilježavanje Dana Općine započeli smo sportskim susretima: Šahovski klub je organizirao prvenstvo. Održana je i svečana misa. Središnji dio kulturnog programa činili su koncerti Klape „Sveti Juraj“ i Orkestra Hrvatske ratne mornarice, koji su bili iznimno posjećeni. Organizirali smo i općinsko prvenstvo u stolnom tenisu te Jurovski pohod, u kojem se posjećuju prirodne ljepote, ali i vinarske kuće.

Sjednici su prisustvovali brojni dužnosnici: osim domaćina – načelnika Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelka Nagrajsalovića i njegova zamjenika Damira Novaka te predsjednika Općinskog vijeća Anđelka Kovačića – bili su to predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, načelnik Općine Goričan Mario Moharić, načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, zamjenik načelnika Općine Nedelišće Nikola Novak, vijećnici Općinskog vijeća Općine Sveti Juraj na Bregu, predstavnici i predsjednici mjesnih odbora, kao i članovi Općinskog vijeća u dosadašnjim mandatima. Na sjednici su bili i prijašnja načelnica Općine Dragica Vugrinec, ravnatelj Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu Mladen Beuk, direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak, velečasni Ivica Puškadija, đakon Miro Denac i drugi.

Kako je rečeno na sjednici, atributi svetog Jurja, sveca-zaštitnika Općine, su zelena boja i plodnost. U vezi s plodnošću spomenuta je i činjenica da je na području Općine nedavno zabilježen mali „baby boom“. Naime, u travnju je u samo dva tjedna, što je u Hrvatskoj rijetkost, kršteno čak jedanaestero djece! Na uvjete na području Općine osvrnuo se i načelnik Anđelko Nagrajsalović, koji je ustvrdio da su postojale sumnje u opravdanost tolikog broja samoupravnih jedinica. Smatra da je Općina Sveti Juraj na Bregu itekako opravdala svoje postojanje.

– Naša općina stvorila je puno novih projekata koji podižu kvalitetu života lokalnog stanovništva. Postali smo poželjna sredina za život, ljudi se doseljavaju, prirodni prirast je kod nas pozitivan. Prošle godine rođeno je devetero djece više nego što je bilo umrlih, što nije ogromna brojka, ali je definitivno suprotnost demografskim trendovima u Hrvatskoj. Na to je dijelom sigurno utjecala i naša politika, odnosno poticaj stvaranju dobrih uvjeta za život. Primjerice, u Općini djeluju dva vrtića, u Lopatincu i Brezju. Za Dječji vrtić „Ringišpil“ u Lopatincu uspjeli smo dobiti čak 5 milijuna kuna za nadogradnju. Želimo svim žiteljima omogućiti što kvalitetnije životne opcije – rekao je načelnik Nagrajsalović. Predstavio je najvažnije promjene i projekte u dvadesetpetogodišnjoj povijesti Općine.

– Većina gornjomeđimurskih općina ostala je netaknuta u odnosu na devedesete godine, no izgubili smo Knezovec, koji je sada dio Općine Šenkovec, tako da je trenutno u sastavu naše općine devet naselja. Želimo da Sveti Juraj na Bregu bude jedinica lokalne samouprave poželjna za život, želimo graditi i želimo privući mlade – dodao je Nagrajsalović. Nabrojio je brojne općinske projekte, a posebno je izdvojio festival elektronske glazbe Forestland, koji se održava u Brezju, a koji smatra važnim turističkim potencijalom, kao i dijelom ponude koja bi sadržajem mogla privući mlade i postati razlogom više za ostanak mlađe populacije.

Prilikom svečane sjednice su zaslužnim pojedincima dodijeljene nagrade Općine. Najvišu od njih, općinsku nagradu za životno djelo, načelnik Nagrajsalović posthumno je dodijelio Radi Jerosimiću. Nagradu je primila njegova supruga, Katarina Jerosimić. Profesorica Željka Kadi je pak dobitnica zlatnika “Grb Općine Sveti Juraj na Bregu”, za doprinos u očuvanju livadnoga plavca na Bedekovićevim grabama.

Danijel Kralj je dobitnik godišnje nagrade za iznimno djelovanje u područjima umjetnosti i kulture. Istu nagradu u području sporta i tehničke kulture dobio je NK Mali Mihaljevec. Taj je klub prošle godine proslavio 40. godišnjicu. U ime kluba, priznanje je uručeno Vedranu Kovačiću.

U području znanosti, odgoja i obrazovanja nagradu je dobio Dječji vrtić “Ringišpil”. Za kategoriju udruga, nagradu je primila i Udruga Forestland. Za gospodarstvo je nagradu primilo Izletište i restoran “Međimurski dvori”. Dodijeljene su i zahvalnice vinarima s područja općine.

Program je vodila Aleksandra Ličanin. Na sjednici su nastupili Muška vokalna skupina Sveti Juraj te dječja, tamburaška i folklorna sekcija KUU Zasadbreg.

preneseno s: www.regionalni.com



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content