UDRUGA POMOĆ NEIZLJEČIVIMA Sve prisutniji u službi ljudima na kraju života

U Zasadbregu, ugodom ambijentu restorana Zlatni breg, u petak 5. siječnja godišnji skup održala je udruga Pomoć neizlječivima Međimurske županije. Njoj su osim članova i volontera prisustvovali i njihovi podupiratelji te supružnici članova i volontera.

Na skupu je ispred MŽ bila, ujedno i članica udruge, dr.sc. Sonja Tošić Grlač, zamjenica pročelnika UO za društvene djelatnosti i voditeljica Odsjeka za zdravstvo, socijalnu zaštitu i nacionalne manjine, a Općinu Sveti Juraj na Bregu zastupao je Damir Novak, zamjenik općinskog načelnika.

O minulom jednogodišnjem radu govorila je mr.sc.pal. skrbi Renata Marđetko istaknuvši kako udruga djeluje osam godina i kako je resi kontinuitet i zajedništvo kako bi pomogli ljudima čiji su životi na kraju ali i njihovim obiteljima da lakše prebrode trenutke u očekivanju najgorega u obitelji. Taksativno je nabrojila se provedene aktivnosti za koje je, pozdravljajući skup, Damir Novak slikovito rekao:

– Hvala na pozivu! Hvala što ste naselje u našoj Općini izabrali za mjesto vašeg okupljanja. Brojeći aktivnosti koje je iznosila vaša predsjednica došao sam do brojke dvadeset, dalje nisam stigao brojiti. Uz to je dodao kako je njihova Općina financijski pomogla jedan od četiri projekta udruge i da je to spremna činiti i dalje.

Kada je riječ o projektima udruge koji se mahom odnose na permanentno usavršavanje članstva, pogotovo volontera, njih je pomogla Međimurska županija te gradovi Čakovec i Prelog. Istaknuto je kako članstvo, da bi popunilo blagajnu, organizira sijaset aktivnosti prodajnog karaktera, a isto tako promiču svoj rad preko tribina pa gotovo da nema općine u Međimurju gdje na neki način nisu prezentirali svoje postojanje, odnosno svoje aktivnosti.

Veliko bogatstvo udruge je Posudionica ortopedskih i drugih pomagala čija je voditeljica Spomenka Tomašić,  bacc. med. techn. Rekla je kako od 1. travnja Posudionica radi utorkom i četvrtkom u dijelu prostora čakovečkog Katoličkog doma gdje radi sedam volonterki. Nabrojila je što sve Posudionica posjeduje te rekla kako je lani posudila 316 različitih predmeta-pomagala od kojih su 243 vraćena udruzi.

Istaknula je brojku od 820 paketa pelena, donaciju ljudi kojima one više nisu potrebne. Oni su 550 donirali Županijskoj bolnici Čakovec za potrebe hospitaliziranih pacijenata, a ostatak su preraspodjeli ustanovama gdje borave stariji i nemoćni, a jedan dio i po kućama bolesnika.

– Kada bi izračunali njihovu vrijednost ona je 59.000 kuna, rekla je te dodala kako zasluge za opremu koju posjeduju zahvalnost duguju sponzorima i donatorima, što pojedincima, što tvrtkama, ustanovama i institucijama.

O pozitivnom financijskom poslovanju govorila je Željka Marđetko, koordinatorica udruge, iznijevši izvješće za 2016. godinu kada je udruga financijsko poslovanje završila u plusu od 38.000 kuna.

Udruga Pomoć neizlječivima broji 25 volontera koji su lani odredili 1.200 sati, a imaju uz to 50 članova. Skupština je završila zajedničkom večerom koju su nazočni sami financirali, uz potporu supružnika Tarandek, Biserke i Ivana koji kontinuirano pomažu rad palijativaca. Dodatni ‘štimung’ druženju dala je svirka Stjepana Tomašića na harmonici koji je imao ulogu domaćina skupa.

preneseno s: www.emedjimurje.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content