Obavijest građanima o potrebi redovitog suzbijanja i uklanjanja ambrozije

U cilju sprečavanja i suzbijanja daljnjeg širenja ambrozije, potrebno je provoditi mjere za njeno suzbijanje i uklanjanje. Vlasnici, posjednici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta (vrtova, oranica, livada, šuma) kao i ostalog zemljišta su dužni tijekom vegetacijske sezone tekuće godine sa svojih zemljišta, u više navrata, redovito uklanjati i suzbijati ambroziju različitim mjerama.

To su agrotehničke mjere: obrada tla, pravovremena sjetva i gnojidba kulture, višekratno prašenje strništa i neobrađenih (nezasijanih) poljoprivrednih površina; mehaničke mjere: okopavanje, plijevljenje i pročupavanje biljaka, redovita (višekratna) košnja, tanjuranje; kemijske: uporaba učinkovitih herbicida, koji imaju dozvolu za promet i primjenu u RH za suzbijanje ambrozije.

Iz komunalnog redarstva mole građane da odmah priđu suzbijanju i uklanjanju ambrozije, budući da je reproduktivna moć ambrozije veoma velika, a alergijska bolest stanovništva izazvana njome u porastu. Također upozoravaju da zakon propisuje i novčane kazne zbog neprovođenja mjera suzbijanja i uklanjanja ambrozije. Zakonom propisana novčana kazna za pravnu osobu koja na svojim površinama ne uništi korov, a posebno ambroziju, kreće se od 500 do 5.000 kuna, a za fizičku od 500 do 1.000 kuna.

Za daljnja pitanja i prijave kontakt komunalnog redarstva je: (040) 855 790, 099 732 9660 – Vid Marčec

Scroll to Top Skip to content