Chef humanitarna akcija – Kušaj, voli, daruj

1. Chef humanitarna akcija održala se u veselom okruženju kuhara, volontera, obitelji, djece i prijatelja.

U organizaciji Općine Sveti Juraj na Bregu, restorana Međimurski Dvori uz volontere kuhare Hrvatskog kuharskog saveza, SKMER-a (Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija) i voditeljice projekta „Kušaj, voli, daruj“ Željke Balja, u suradnji s Međimurskom udrugom za ranu intervenciju u djetinjstvu (MURID), u sklopu mjeseca ljubavi organizirali su humanitarnu akciju – KUŠAJ, VOLI, DARUJ.

Održala se u Lopatincu u restoranu Međimurski dvori, 16. veljače 2017. godine od 15 sati, a u svrhu prikupljanja sredstva za podršku programu rada MURID-a koji pruža stručnu podršku roditeljima i djeci kod utvrđenih bioloških i socijalnih rizika koji utječu na ukupan razvoj djeteta i njegovu punu integraciju u društvo.

Na samom otvorenju humanitarne akcije goste je pozdravio načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović, zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, vlasnici restorana Međimurski dvori Tatjana i Marijan Martinjaš, izvršna direktorica MURID-a Silvija Pucko i voditeljica projekta Željka Balja, podržavajući ovakve humanitarne akcije koje jačaju povezivanje organizatora, kuhara i potrebitih obitelji.

Načelnik Anđelko Nagrajsalović prisutne je pozdravio slijedećim: „Općina Sveti Juraj na Bregu je općina s više rođenih nego umrlih. To je općina koja ima i novu školsku kuhinju, a posebnu pažnju pridajemo upravo najmlađima za koje smo se i danas ovdje okupili, zato zahvaljujem na ovakvoj inicijativi voditeljici akcije, svim organizatorima, kuharima, volonterima i svima vama koji ste došli pružiti potporu svojim donacijama.“

Za humanitarnu akciju kuhao se donacijski rižoto, čiji su glavni sastojci ljubav, zajedništvo, toplina, veselje, smijeh i radost, a našlo se tu i kiflica, kobasica u vinu, štrudli od maka, jabuka, čipsa od jabuka i ostalih delicija.

Za toplu dobrodošlicu pobrinuli su se gostujući kuhari: Kristian Kozmić, Ivica Devčić, Marija Kuzminski, Ljiljana Sedlanić, Renato Pofuk, te Doris Vlah i Luka Dančulović, poznatiji kao natjecatelji kulinarske TV emisije RTL-a ‘3, 2, 1 – kuhaj’, dok se za dobru atmosferu pobrinula simpatična voditeljica programa Aleksandra Ličanin i Trio bend Igor Baksa i prijatelji.

Gosti su u humanitarnoj akciji sudjelovali kupnjom donacijskog kupona od 30 kuna za vrhunski gastronomski užitak s uključenim pićem po izboru (vino ili sok) vinskih kuća Hažić i Cmrečnjak. Uspješno se prodalo 67 donacijskih porcija rižota, čime je za Udrugu MURID prikupljeno 2.010, 00 kuna.

Svaki kupljeni kupon sudjelovao je i u tomboli, a sretne dobitnike iz lonca izvlačio je simpatični Luka Pokupec iz Čakovca, kojem je s 18 mjeseci dijagnosticiran autizam, pervazivni razvojni poremećaj te poremećaj komunikacije. Luka je upravo uz pomoć terapija i neumornog vježbanja, danas s pet i pol godina zdrav i napredan dječačić, koji redovno ide u vrtić gdje uči čitati i pisati, što je još jedan dokaz koliko se ranom intervencijom jako puno može postići.

Važno je napomenuti, kako je Udruga MURID osnovana 2011. godine s ciljem promicanja dobrobiti i pomoći djeci s biološkim ili socijalnim rizikom za optimalan razvoj u Republici Hrvatskoj, što uključuje edukativni, istraživački i savjetodavni rad u području ranog razvoja djece, a takva vrsta skrbi neophodna je i od presudne važnosti njihovim roditeljima i obiteljima.

U dječjem kutku, dobro su se zabavili oni najmlađi uz pomoć donatora tvrtke Rainstal i udruge MURID koji su aktivno volontirali na zelenom tepihu i igraonici – toboganu. Završetak humanitarne akcije najteže je pao onima koji su morali poći na spavanje pa je bilo tu i suza na kraju.

Svim sudjelujućim organizatorima, kuharima i volonterima u znak zahvale uime Općine Sveti Juraj na Bregu uručene su knjige Škrinjica nostalgije – čestitke u očima prošlosti, autora Srećka Pospišila te zahvalnice i mali darovi iznenađenja ispred Udruge Murid koje je uručila izvršna direktorica Silvija Pucko uz ove riječi: „Snaga MURID-a ogleda se u snazi zajednice koja brine o svojim najmlačim članovima – djeci, a osobito o onima koji u život zakorače s rizicima zbog kojih je njima i njihovim obiteljima potrebna stručna podrška ali i dobronamjerna podržavajuća okolina. Veliko hvala svim organizatorima koji su ovom akcijom odabrali i odlučili podržati MURID. Energija, optimizam i dobre namjere mogu rušiti sve barijere, a to je upravo ovim događajem tim suorganizatora vođen prekrasnom Željkom Balja i potvrdio. U tjednu ljubavi uspjeli smo okupiti sve generacije i spojiti ih kroz predivan gastronomski užitak s notom onog najvažnijeg u nama – biti čovjek čovjeku. Promijenimo li početak ljudskog života, promijenit ćemo cijeli život tog bića, ali i zajednice u kojoj će živjeti svi zajedno“!

Vlasnici restorana Međimurski dvori, Tatjana i Marijan Martinjaš za završetak humanitarne akcije izjavili su: „Hvala vam svima, bilo nam je zaista zadovoljstvo sudjelovati! Pokrenuli smo se, navukli pregače, zasukali rukave i u dobrom društvu gostujućih kuhara skuhali donacijski rižoto, u nadi kako će se prikupiti što više sredstva i kako će svake godine upravo mjesec veljača biti mjesec – kušanja, darivanja i ljubavi, za one koji nas trebaju i koji nas čekaju da im pokažemo naše veliko srce. Hvala svim organizatorima, kuharima i volonterima na povjerenju i sudjelovanju, i hvala Općini Sveti Juraj na Bregu i udruzi MURID na ovim prekrasnim darovima i zahvalnicama, koje će nas svakim danom podsjećati da smo učinili nešto dobro za zajednicu a ujedno sklopili nova i lijepa prijateljstva.“

KONTAKT:

Željka Balja/ zeljka.balja@gmail.com/ 095 896 28 10/ voditeljica projekta – Kušaj, voli, daruj

Službeni fotograf: Silvija Munda/ G.E.T. Report

MJESTO ODRŽAVANJA humanitarne akcije „Kušaj, voli, daruj“

Međimurski Dvori/ Etno Art Chef

Lopatinec, V. Nazora 22, Međimurje

Scroll to Top Skip to content