Novi vid turizma u Međimurju – avanturistička igra Geocaching

Kako razviti sav potencijal koji kraj ima, kroz običaj, tradiciju, zaštitu okoliša te očuvanje prirode? Pitanje je to na koje svojim radom i djelovanjem odgovara Udruga Frkanovčani.

Već šest godina ova mala udruga radi velike projekte uz krilaticu Frkanovec – srce gornjeg Međimurja, a između ostalih provode Dane Frkanovca, edukacije članova, organiziraju mnogobrojne edukativne tribine, predavanja i radionice, sportske susrete, utrku, te radionice za djecu, uz okupljanje mladih i izdavanje publikacija. Sve su aktivnosti predstavili predsjednik Udruge Željko Medved, dopredsjednica Udruge Tatjana Novak te član, ujedno voditelj novog projekta Nikola Medved.

Ovog su puta odlučili napraviti korak više i u Društvenom domu u Frkanovcu predstavili „Geocaching u srcu gornjeg Međimurja“. Radi se o jednom novom vidu turizma koji bi mogao zaživjeti u Međimurskoj županiji, dok je pravo značenje geocachinga zapravo avanturistička igra u kojoj je zadatak igračima da pomoću GPS koordinata pronalaze skrivene „kutijice s blagom“. Radi se o kutijicama koje bi označile neke prirodne ljepote, posebnosti lokaliteta i kulturna te povijesna dobra.

„Ovo je jedna igra koja je nastala u Americi, danas je u svijetu uključeno oko 10 milijuna ljudi, takozvanih cachera, dok ih je u Hrvatskoj oko 300. Ovakav vid turizma privlači posebno avanturiste i obitelji, one koji znaju cijeniti lokalitete na koje idu, stoga u ovome vidimo veliki potencijal kao novi turistički proizvod u Međimurju“, objasnio je voditelj projekta i dodao kako je ujedno ovo nova vrsta proizvoda koja privlači neke nove turiste, koji inače ne dolaze u male sredine.

Radi se o rastućem trendu u svijetu, a međimurski turizam zna držati držati korak sa suvremenim turističkim trendovima, pa se već naziru prve akcije te je najavljeno zaključenje projekta već u 2017. godini kada se očekuju prvi cacheri, dok je najavljeno kako će se u Frkanovcu uskoro održati susret geocatchera na koji su pozvani brojni igrači iz Hrvatske i inozemstva. Kao i do sada u mnogim projektima, potpora u daljnjem razvoju ove ideje udruzi će biti i Međimurska županija.

„Ponosan sam što će ovakav trend zaživjeti i u Međimurskoj županiji, posebno jer se radi o kraju koji zavređuje da se o njemu govori, da ga se istražuje i posjeti, jer se o radi o ljudima koji su odlični domaćini, radišni i gostoljubivi koje treba upoznati.

Radi se o našoj Europskoj destinaciji izvrsnosti koju su već mnogi prepoznali, a koja će uz geocaching poprimiti još veću turističku prepoznatljivost, te se nadamo privući barem dio cachera“, rekao je pritom zamjenik župana Zoran Vidović te dodao kako će županija pomoći u kandidiranju projekta, zajedno s općinom i prisutnim načelnikom Svetog Jurja na Bregu Anđelkom Nagrajsalovićem te mnogobrojnim ugostiteljima, djelatnicima u turizmu i kulturi.

preneseno s: www.emedjimurje.hr

 

 



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content