Gornje Međimurje je Europska destinacija izvrsnosti!

Hrvatski pobjednik u ovogodišnjem izboru Europske destinacije izvrsnosti (EDEN), s temom „Turizam i lokalna gastronomija“, je destinacija Gornje Međimurje.

Tako je odlučeno u izboru kojeg je provela Hrvatska turistička zajednica sa sustavom turističkih zajednica, uz sudjelovanje i suglasnost Ministarstva turizma. Svečanoj ceremoniji i izboru prisustvovao je Ratomir Ivičić, direktor Glavnog ureda HTZ-a i dr. sc. Daglas Koraca, zamjenik ministra turizma.

Direktor Ivičić je naglasio kako projekti poput EDEN-a daju poticaj razvoju turizma i mogućnost povećanja vidljivosti turistički manje razvijenih destinacija. Zamjenik ministra turizma Koraca rekao je kako je eno-gastronomija jedan od turističkih proizvoda koji posljednjih godina privlači sve više turista u našu zemlju.

Na javni poziv Hrvatske turističke zajednice za izbor nacionalnog pobjednika EDEN 2014/2015. kandidiralo se ukupno osam destinacija, a nakon provedenog ocjenjivanja i obilaska kandidiranih destinacija u uži izbor je odabrano pet destinacija finalista: Gornje Međimurje, Daruvar – Bjelovar – Garešnica, Drniško zaleđe, Grad Buzet te Srijem i Slavonija – Okusi Srijema i Slavonije.

Pobjednička destinacija, a ove godine je to destinacija Gornje Međimurje, na nacionalnoj razini dobiva naziv Europska destinacija izvrsnosti te će biti promovirana putem Internet stranica Europske komisije (www.edenineurope.eu), Europske komisije za putovanja (www.etc-corporate.org/), Hrvatske turističke zajednice (www.croatia.hr).

Također, sve destinacije finalisti biti će predstavljene kao primjeri dobre prakse na europskoj razini jer su se prema uputama Europske komisije, osim gastro ponude, ocjenjivali i drugi uvjeti koji su bitni za turiste, a to su smještajna ponuda, biciklističke i druge tematske staze, ponuda izleta, ponuda gastro manifestacija i slično.

EDEN (Europske destinacije izvrsnosti) je projekt koji promiče modele održivog razvoja turizma kroz Europsku zajednicu. Projekt se zasniva na nacionalnim natjecanjima koja se održavaju svake godine, a rezultiraju izborom turističke “destinacije izvrsnosti” za svaku zemlju sudionicu. Hrvatska je prepoznala značaj ovog projekta u kojem sudjeluje od samog njegovog početka, najprije kao zemlja pristupnica, a sada kao članica Europske unije, objavljeno je na službenoj stranici Ministarstva turizma.

Tako Međimurska županija kao jedina u Hrvatskoj ima dvije europske destinacije izvrsnosti. Nakon što je 2007. godine tu prestižnu titulu ponio Sveti Martin u vrijeme kada smo bili samo pretpristupna članica, to je sada uspjelo i destinaciji Gornje Međimurje. Bez sumnje, radi se o priznanju i prepoznavanju napora Turističke zajednice Međimurske županije te Međimurske županije.

Uz maksimalan broj bodova u prvi je plan stavljena lokalna enogastronomija, vinska cesta, restoran Mala hiža, između ostalog i Terme LifeClass Sveti Martin kao primjeri dobre prakse na europskoj razini.

Osim gastro ponude, ocjenjivali su se i drugi uvjeti koji su bitni za turiste, a to su smještajna ponuda, biciklističke i druge tematske staze, ponuda izleta, ponuda gastro manifestacija i slično.

U listopadu će se u Bruxellesu upriličiti svečanost u čast te nagrade, a koju će tom prigodom preuzeti najzaslužniji u međimurskom turizmu.



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content