Tonko Sabolčec prvi u Orlandu

Na ACSL međunarodno natjecanje u programiranju, koje se održalo 23. svibnja u Orlandu,  iz zagrebačkog MIOCA kvalificirala su se tri tima s po pet učenika. S finala na Floridi vratili su se s dvije pobjede koje su odličnim nastupom osigurali u seniorskoj i juniorskoj kategoriji.

Iz zagrebačke XV. gimnazija na ovogodišnje finale međunarodnog natjecanja u programiranju kvalificirali su se peteročlani timovi u junior, intermediate i senior kategoriji. Učenici prvog razreda srednje škole prvo su mjesto zaslužili sa 79 od mogućih 80 bodova. Članovi senior tima najbolji su bili s osvojenih 115 od 120, dok je intermediate tim sa 110 bodova bio solidan četvrti, a za prvacima su zaostajali samo četiri boda.

Među seniorima s ponosom ističemo našeg Tonka Sabolčeca iz Svetog Jurja na Bregu koji je nakon završetka obrazovanja u OŠ Ivana Gorana Kovačića nastavio s iznimnim rezultatima.

Pitali smo ga kakvo je bilo natjecanje i što planira dalje, a Tonko nam je odgovorio: “Natjecanje se sastojalo od dva dijela: rješavanje problemskih zadataka na računalu i testa iz teorije (Booleova algebra, sklopovi, rekurzije, grafovi, itd..). Prvi dio natjecanja je prošao glatko i uspjeli smo skupiti maksimalan broj bodova s obzirom da se slični (i teži) zadaci viđaju na hrvatskim informatičkim natjecanjima. Drugi dio je onaj koji je zahtijevao malo više koncentracije.

Budući da je naša škola uvijek osvajala dobra mjesta na ovom natjecanju, očekivali smo visoko mjesto na rang listi, ali pobjeda i prvo mjesto s prednosti od čak 8 bodova ispred drugog tima je iznenadila i nas. Konkurenciju su uglavnom činile američke srednje škole, ali kako je bilo dopušteno i sudjelovanje srednjim školama na međunarodnoj razini, na natjecanju su se pojavile i Prva gimnazija Varaždin, te neke srednje škole iz Slovenije i Rumunjske.

Osim samog natjecanja, imali smo i nekoliko slobodnih dana koje smo u cjelosti iskoristili za razgledavanje grada: povijesni muzej Orlanda, Orlando Eye (nešto poput London Eye), akvarij s ribama, Madame Taussands s figurama slavnih, centar grada i naravno, shopping centar.

Ovog ljeta održavaju se Srednjoeruopska olimpijada iz informatike u Českoj i Međunarodna informatička olimpijada u Kazahstanu na kojima ću također sudjelovati. I krajem ljeta idem na još jedno natjecanje koje nije na listi AZOO-ovih natjecanja. Radi se o timskom natjecanju koje organizira Microsoft u Srbiji.”

preneseno s: www.emedjimurje.hr
OLYMPUS DIGITAL CAMERA


aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content