U Međimurje za aglomeraciju Čakovec stiže 273 milijuna kuna

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, gradonačelnici Vukovara, Čakovca i Županje, kao i načelnici općina Borovo, Bogdanovci, Trpinja, Nedelišće, Sveti Juraj na Bregu, Šenkovec, Pribislavec, Strahoninec i Štitar te direktori lokalnih komunalnih poduzeća Vodograd grada Vukovara, Međimurske vode i Komunalac iz Županje potpisali su u utorak, 28. listopada 2014. godine ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava, ugovore o sufinanciranju te ugovore o partnerstvu za infrastrukturne projekte iz područja voda za aglomeracije Vukovar, Čakovec i Županja ukupne vrijednosti više od 712 milijuna kuna.

Spomenuti ugovori su potpisani u sklopu svečanosti Operativnog programa “Zaštita okoliša“ kojoj je prisustvovao i potpredsjednik Vlade te ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.

Projekt „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec“ vrijedan je više od 273 milijuna kuna, a Europska unija ga sufinancira s gotovo 73% sredstava. Kako su istaknuli i sami potpisnici ugovora gradonačelnik Stjepan Kovač, te načelnici Darko Dania, Saša Horvat, Anđelko Nagrajsalović, Višnja Ivačić i direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak aglomeracijom se završava projekt komunalne infrastrukture – kanalizacije i odvodnje čime se kvaliteta života svakako diže na jednu novu razinu.

Naime, uz modernizaciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te njihovo dovođenje na najvišu razinu, tijekom projekta će biti izvedena i rekonstrukcija postojećeg sustava i mreže odvodnje koja će biti proširena na nova naselja. Tako će se izgraditi 70-tak kilometara kanalizacijske mreže, 32 nove crpne stanice te se očekuje priključenje više od 8.400 novih korisnika na sustav javne odvodnje.

Ovime se postiže zaštita stanovništva, ali i okoliša od negativnog utjecaja ispuštanja komunalnih otpadnih voda u podzemne vode i potoke, što je do sada bio slučaj, posebice u potok Trnavu u kojem je završavala većina otpadnih voda s ovog područja. “Međimurje i u ovom trenutku ima kvalitetno riješenu komunalnu infrastrukturu, ali ovime se cjelokupna priča diže na jednu novu razinu, a našim ljudima osiguravaju europski standardi i čist okoliš.“ – izjavio je zamjenik župana Zoran Vidović koji je sudjelovao u protokolu potpisivanja ugovora u Vukovaru.

Za sufinanciranje projekata iz zaštite okoliša od Europske unije Hrvatska dobila 2,1 milijardu kuna

Ministar Grčić je ovom prilikom iskazao veliko zadovoljstvo činjenicom da je Republika Hrvatska za sufinanciranje projekata iz zaštite okoliša dobila 2,1 milijardu kuna od Europske unije, što je svakako pokazatelj kritičarima da nisu u pravu kada je u pitanju kvaliteta i dinamika izvlačenja sredstava iz fondova EU. Tijekom operativnog razdoblja 2014.-2020., kako je rekao Grčić, Hrvatskoj će putem EU fondova biti na raspolaganju više od 8 milijardi eura.

Sam Grčić je iskazao nezadovoljstvo nedovoljnim medijskim praćenjem ovakvih kapitalnih projekata, ali je iskoristio situaciju da upravo u Vukovaru najavi ono što su općine i gradovi čekali već jedno duže vrijeme.

Kreće Fond za sufinanciranjem EU projekata hrvatskih JL(R)S

Kako je Grčić istaknuo, nisu sve jedinice lokalne i regionalne samouprave sposobne osigurati potrebnih 15, 20 ili 25 % potrebnih vlastitih sredstava za projekte iz fondova EU.

“Zato krećemo s osnivanjem Fonda za sufinanciranje EU projekata JLRS-a čime će općine, gradovi i županije dobiti nevjerojatnu priliku da uz malo vlastitih ulaganja dobiju izuzetno mnogo. Ali Fond o kojem govorim će funkcionirati po jasnim pravilima od kojih navodim ono temeljno – novce će dobivati oni koji su spremni i pripremljeni.“ – najavio je Grčić te time dao nadu posebice onim jedinicama lokalne samouprave koje imaju spremne projekte, ali možda nemaju potreban fiskalni kapacitet, poput Međimurja.

preneseno s: www.emedjimurje.hraktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content