Roditelji odahnite: BESPLATNI udžbenici za sve osnovnoškolce!

Župan Međimurske županije Matija Posavec donio je odluku da će Županija provesti model prema kojem će svi učenici svih međimurskih osnovnih škola ostvariti pravo na besplatne udžbenike za školsku godinu 2014./2015. Istaknuto je to na izvanrednoj konferenciji za medije održanoj u maloj vijećnici Međimurske županije.

Oko 10 tisuća školaraca knjige će dočekati na klupi

– Model će funkcionirati na način da će Županija preuzeti organizaciju nabavke udžbenika, tako da će sve učenike obavezni udžbenici dočekati na školskim klupama prvog dana nastave – objasnio je župan i dodao kako će trošak projekta za Međimursku županiju iznositi oko 6 milijuna kuna, od čega će 4 milijuna osigurati Županija, a ostatak gradovi i općine, sukladno posebnim Sporazumima koji će se sklopiti sa Županijom.

Kako je danas na rasporedu sjednica Vlade RH na kojoj će se donijeti odluka kojom će u obliku novčane naknade u iznosu od 50 posto financirati udžbenici korisnika zajamčene minimalne naknade, djece hrvatskih branitelja i korisnika prava na uzdržavanje, župan je naglasio da će predložiti Vladi da se ta sredstva prebace na Županiju koja će zatim preuzeti čitavu organizaciju.

Općine i gradovi koji su već donijeli odluke o sufinanciranju iste će promijeniti te se prilagoditi modelu donesenom u Županiji. – Jučer sam razgovarao i s gradonačelnikom Grada Čakovca te je i on prihvatio takav model te obećao da će se istom prilagoditi. Tako bi i sva djeca s područja Grada Čakovca trebala biti u istom sustavu kao i ostali međimurski osnovnoškolci, dodao je župan.

Roditelji koji su knjige već naručili, dobit će povrat

Roditeljima će sufinanciranje udžbenika predstavljati značajnu pomoć u teškim gospodarskim vremenima kada se za jednog školarca mora izdvojiti i nekoliko tisuća kuna. No svaki učenik koji će komplet udžbenika dobiti, isti će morati zadužiti i na kraju školske godine vratiti neoštećen u školsku knjižnicu, ne bi li knjige bile spremne za jesen.

– Roditelji koji su već naručili udžbenike u knjižarama ili kod nekih drugih dobavljača i dali akontaciju neka narudžbu storniraju obzirom da ćemo je mi preuzeti, a za datu akontaciju neka nabave radne bilježnice ili drugi pribor, koji ne ulaze u naš model”, rekao je međimurski župan.

Novi iskorak Međimurske županije

– Uz besplatni prijevoz koji jedini imamo u Hrvatskoj, ovo je također jedan model koji jedini imamo u Hrvatskoj. Vi nemate danas niti jednu županiju koja u potpunosti za svoju djecu, svoje građane, sa svog područja radi ovo što radimo mi. Ovo je jedna poruka načina kako radimo i kako želimo raditi.

Želimo biti odgovorni, socijalno osjetljivi i ja vas uvjeravam da bez obzira na sav iznos, to neće opteretiti proračun u onom dijelu da će netko biti zakinut, objasnio je župan.

Međimurska županija naime na godinu izdvaja gotovo 2 milijuna kuna za prijevoz učenika koji je time u potpunosti besplatan. U drugim se županijama plaća 100 – 200 kuna, pa ako uzmemo da je prosjek 150 kuna i ovim se projektom roditeljima štedi 1.500,00 kuna godišnje samo na autobusnim kartama.

preneseno s: www.emedjimurje.hr

Scroll to Top Skip to content