450. obljetnica prvog pisanog spomena župe Svetog Jurja na Bregu

Župa Sveti Juraj na Bregu obilježit će u petak 6. prosinca 450. obljetnicu prvog pisanog spomena svoje župe, i to u povelji hrvatskoga bana i sigetskog junaka Nikole Zrinskog koji je u svome dvorcu u Čakovcu dana 6. prosinca 1563. godine stvorio zadužbinu koja je omogućila obnovu župne crkve te je dala prava i povlastice župnicima župe.

Tim povodom župa organizira znanstveni simpozij koji počinje u 10 sati u dvorani Doma mladih u Lopatincu. Simpozij će otvoriti varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Na početku simpozija bit će predstavljanje povelje s čitanjem njezina teksta. Potom će predavanja održati dr. sc. Branimir Bunjac o temi “Nikola Šubić Zrinski – osoba i djelo”, Andreja Talan, mr. pov., o temi “Analiza povelje Nikole Zrinskog Sigetskog župi Sv. Juraj na Vodi” i dr. sc. Ines Virč o temi “Lopatinec – poglad unatrag”.

U prijepodnevnim satima bit će predstavljena prigodna filastelistička izložba vezana uz obitelj Zrinski, kao i izdanja Vatikanske pošte (iz kolekcije vlč. Ivice Puškadije, domaćeg župnika). Hrvatska pošta d.d. izdat će prigodnu poštansku dopisnicu, kojom će se obilježiti ova značajna obljetnica. Hrvatsko filatelističko društvo “Zrinski” iz Čakovca priređuje prigodan poštanski žig koji će tog dana biti u optjecaju u Pošti Lopatinec.

Obilježavanje se nastavlja isti dan popodne u 17 sati u župnoj crkvi sv. Jurja predstavljanjem originalne povelje koju će u crkvu u svečanom ophodu unijeti Zrinska garda Čakovec i čitanjem teksta povelje. Potom će misno slavlje za Nikolu Zrinskog predvoditi mons. Leonard Logožar, gornjomeđimurski dekan i župnik u Štrigovi.

preneseno s: www.emedjimurje.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content