PASTIRSKI POHOD BISKUPA ŽUPI SVETI JURAJ NA BREGU

U srijedu 17. travnja bio je dan pastirskog pohoda biskupa Josipa Mrzljaka. Biskup je svoj cjelodnevni pohod započeo molitvom u crkvi zajedno s župljanima. Uslijedio je pozdrav i upoznavanje biskupa sa stanjem župe i župljana od strane župnika da bi nakon toga biskup okupljenima iznio razlog svoga pastirskog pohoda, a to je ohrabrenje povjerenog mu „stada“.

Nakon susreta sa vjernicima tzv. putujućom Crkvom  i molitve za zagovor nebeske Crkve, slijedila je molitva na groblju za sve vjerne pokojne koji počivaju na. Okupljeni su se potom uputili na grob svećenika –župnika gdje je župni zbor otpjevao nekoliko pjesama.

Zatim je biskup u pratnji svoga tajnika vlč. Marka i župnika posjetio OŠ I. G. Kovačića Sv. Juraj na Bregu gdje su se susreli s ravnateljicom, učiteljima i ostalim djelatnicima škole te s nekoliko učenika pjevačkog zbora koji su biskupa počastili pjesmom i učenicima na satu vjeronauka. Kratak susret za trajno sjećanje protekao je u svečanom i radosnom tonu.

Biskup je potom posjetio Dječji vrtić Ringišpil u Lopatincu te se tamo susreo s ravnateljicom i djelatnicima vrtića i djecom koja su za ovu prigodu pripremila prigodni program. Biskup je blagoslovio vrtić, djecu i djelatnice slijedeći Kristov primjer koji je rekao: „Pustite malene k meni!“,  koji je posebno volio djecu i blagoslivljao ih.

Slijedio je susret biskupa s lječnikom i medicinskim osobljem u Domu Zdravlja Čakovec –podružnica Pleškovec, koji imaju itekako zahtjevan rad: biti na usluzi onima koji se nađu u bolesti i potrebi. Zato je prigodno sjetiti se Isusovog primjera u odnosu prema bolesnicima koje je susretao i prihvaćao ostavivši nam primjer, ali i obećanje da se On prisutan u onim najslabijim i najugroženijim: „Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste“. Nakon ugodnog razgovora s djelatnicima u Domu Zdravlja biskup se potom susreo s načelnikom i djelatnicima Općine. Načelnik je ovom prilikom upoznao biskupa s radom same Općine, projektima te plodnoj suradnji s župom i župnikom, a biskup je iskazao zadovoljstvo za sve ono što čine institucije za dobro mještana i vjernika.

Nakon ručka biskup obišao poduzeće Inox Hrustek u Lopatincu, gdje su ga primili vlasnik Marijan Hrustek zajedno sa svojom obitelji, djelatnicima i bližim susjedima. Biskup je obišao halu za proizvodnju inoxa i blagoslovio je sve prisutne. Potom je posjetio roditeljski dom vlč. Stjepana Šprajca i dviju časnih sestara s. Josipe i s. Barbare Šprajc gdje se susreo s njihovim roditeljima Stjepanom i Katarinom Šprajc te ih ohrabrio i zahvalio im u ime Crkve na daru djece Bogu i Crkvi u Hrvata. U kontekstu ovoga dobro bi bilo prisjetiti se na riječi molitve Ivana Pavla II: „Gospodine Isuse, podaj puninu svoga života kršćanskim obiteljima da budu žarke u vjeri u crkvenom služenju te da tako pospješuju nastanak i razvoj novih posvećenih zvanja. Gospodine Isuse, podaj puninu svoga života svim ljudima, osobito mladićima i djevojkama koje pozivaš u svoju službu. Prosvijetli ih kod izbora, podrži ih u vjernosti, učini ih hrabrima i spremnima darovati svoj život po tvom primjeru da bi drugi imali život.“

Zatim smo se uputili prema Zasadbregu gdje se biskup susreo s KUU Zasadbreg u njihovim prostorijama. Voditeljica KUU Zasadbreg ukratko je predstvaila rad KUU-a biskupu, a biskup je pohvalio rad članova te im poručio kako se nada da će se i ove godine vidjeti na Međimurskom proštenju u Zagrebu. Fotografija svih prisutnih ostala je trajni spomen na ovaj susret.  Tako smo došli i do središnjeg događaja ovog pastoralnog pohoda a to je bilo slavlje svete mise u kapelici u Zasadbregu koju je predslavio biskup. U homiliji biskup je pozvao okupljene na propitivanje osobne vjere s naglaskom na propitivanje vjere koja postaje vidljiva i opipljiva u  življenju vjere u svakodnevici. Ohrabrio je i utješio vjernike rekavši da Bog pomaže onima koji mu iskazuju čast i slavu koji mu se mole, ali također da to ovisi o svakom pojedincu jer Gospodin je tu i čeka nas.

Na kraju svog pastoralnog pohoda biskup se susreo s krizmanicima, njihovim roditeljima i kumovima u župnoj crkvi gdje je u sažetom izlaganju vjere kroz tumačenje povezanosti sakramenta krštenja i potvrde krizmanicima objasnio glavne istine vjere kroz tumačenje ispovijesti vjere u obnovi krsnih obećanja. Na kraju je biskup svim prisutnima podijelio blagoslov i najavio skorašnji susret na „Jurjevo“, a potom kod podjeljivanja sakramenta potvrde. VIS „Svjetlost“ pjesmom je animirao susret , stihovi otpjevane pjesme: „Naš Bog je silan Bog… nad nebom i zemljom vječna je ljubav Njegova…“ itekako govore o onome što trebamo ponjeti sa sobom u svaki susret, u svaki novi dan, a to je biti svjesni da je naš Bog -silan Bog, silan u ljubljenju.

Zahvaljujem se ocu biskupu na pastirskom pohodu župi kojim nam je i na ovako vidljiv način iskazao svoju pastirsku brigu.

preneseno s: www.zupa-svetijurajnabregu.com



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content